18-06-2018 15:00 | Door: Martijn van der Donk

Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omgeving, Stichting Godshuizen, Stichting Diverzio en AgriFood Capital gaven vanochtend gezamenlijk het officiële startsein voor het programma ‘Duurzaam en Gezond Aan Tafel’ in Brabant.

De directies van de samenwerkende partijen tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Het programma is bedoeld voor ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ organisaties in Brabant om voedselverspilling aan te pakken en de kwaliteit van eten te verbeteren. Zorginstellingen kunnen zich vanaf nu aanmelden.

‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ is ontwikkeld door Diverzio, een organisatie gespecialiseerd in gezond en duurzaam eten in instellingen. In het programma werken zorgorganisaties binnen een jaar toe naar een hogere maaltijdtevredenheid, lagere kosten, minder verspilling en duurzamer inkopen.

Lees ook: Diverzio: Hoe duurzame voeding winst oplevert in de zorg

Gezond en duurzaam

“Voeding vormt een zeer belangrijk aspect van het dagelijks leven in onze instellingen. Graag delen we onze ervaringen met andere instellingen in de regio en gaan we gezamenlijk nog meer stappen zetten om ons eten en drinken nog duurzamer en gezonder te maken”, aldus Eddy van Doorn, bestuursvoorzitter Reinier van Arkel.

Hoge waardering

Dat de aanpak van Diverzio werkt, blijkt uit de ervaringen van zo’n 100 zorginstellingen. Na het doorlopen van het ontwikkelprogramma wordt de maaltijd bij een gemiddelde instelling met 400 cliënten gewaardeerd met een 8 of hoger. Daarnaast is er 15 procent minder verspilling en wordt er tot €50.000 aan kosten bespaard. Ook staat er een kwart meer duurzame producten op het menu.

Lees ook: Ambachtelijke keuken halveert voedselverspilling in de zorg

Vijf masterclasses

‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ bestaat uit vijf masterclasses. Hierin staat de integrale aanpak van de keten van boer tot bord centraal. De deelnemers leren de kwaliteit, smaak en maaltijdbeleving te verbeteren en duurzamer in te kopen. Daarnaast leren de deelnemers hoe zij de kosten beheersbaar houden en hoe zij minder voedsel kunnen verspillen.

Inspiratie, motivatie en het delen van kennis en ervaringen staan hierbij centraal. Met behulp van een dashboard en persoonlijke coaching/begeleiding wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd en een veranderplan opgesteld.

Lees ook: Hoe lokale voeding medicijnen kan vervangen

Bron: Diverzio | Afbeelding Diverzio