29-06-2018 14:19 | Door: Martijn van der Donk

Met welke regels heb je te maken als je met agroforestry aan de slag wil? Bij veel boeren is niet duidelijk wat wel en niet mag. Wageningen University & Research heeft daarom een factsheet gemaakt met praktische informatie om met deze duurzame vorm van landbouw aan de slag te gaan.

Bomen planten op landbouwgrond kan niet zomaar. Agrarische ondernemers kunnen het risico lopen dat ze bomen niet meer mogen kappen en dat hun landbouwgrond daarmee bosgrond wordt. De mogelijkheden die er wel zijn, zijn nu voor het eerst handzaam bij elkaar gezet in deze factsheet. Met deze factsheet kunnen agrarische ondernemers de mogelijkheden voor agroforestry op hun land onderzoeken. Overheden kunnen de factsheet gebruiken om agroforestry als duurzame vorm van landbouw te stimuleren.

Natuurinclusieve landbouw

Bij agroforestry wordt een landbouwgewas op hetzelfde perceel gecombineerd met een aanplanting van bomen en struiken. Agroforestry is eigenlijk een eeuwenoude landbouwpraktijk en is een vorm van natuurinclusieve landbouw.

Natuurinclusieve landbouw is een economisch rendabel landbouwsysteem, dat optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen duurzaam integreert in de bedrijfsvoering, inclusief zorg voor ecologische functies en de biodiversiteit op en om het bedrijf.

Lees ook:

Bron: WUR | Afbeelding: Shutterstock