04-07-2018 10:21 | Door: Rianne Lachmeijer

Start-up Seamore en broodwinkel Bbrood introduceren zeewierbrood. Het brood is verkrijgbaar bij broodwinkels van Bbrood en supermarktketen Marqt. “Met 10.000 verschillende beschikbare soorten zou zeewier weleens de oplossing kunnen zijn voor een kapot voedselsysteem”, zegt Willem Sodderland, oprichter van Seamore.

Na zeewierpasta, zeewierwraps en zeewier bacon is er nu nog een variant: zeewierbrood. Volgens Willem Sodderland, oprichter van Seamore, was het ontwikkelen van zeewierbrood al vanaf de start van het bedrijf een belangrijk doel: “Vanaf het begin van Seamore was het onze droom om ooit zeewierbrood te maken. Brood is immers het meest alledaagse eten wat er maar is.”

Zeewier als alledaags eten

De missie van Seamore is  om van zeewier alledaags eten te maken. Door een samenwerking met Bbrood is het bedrijf nu in staat om zeewierbrood op de markt te introduceren.

“Als je wereldwijd 15 procent van het bloem in brood zou vervangen voor zeewier kan je enorm veel schaars land onttrekken aan de voedselproductie en teruggeven aan de natuur”, aldus Renee Pater, oprichter van Bbrood.

De voordelen van zeewier

De bedrijven hebben samen geëxperimenteerd om een brood te ontwikkelen dat tegelijkertijd lekker is en genoeg zeewier bevat om een positieve impact te hebben op gezondheid en duurzaamheid.  Zo bevat het brood minder zout, koolhydraten en calorieën en meer ijzer, calcium, jodium en vezels dan het meeste brood.

Volgens Seamore zijn de voordelen van zeewier ten opzichte van andere grondstoffen groot: Zeewier is eiwitrijk, wordt niet verbouwd op schaarse landbouwgrond en het gewas neemt tijdens de snelle groei veel CO2 op, terwijl het alleen zon en zeewater nodig heeft.

Lees verder:

Bron: Seamore | Afbeelding: Adobe Stock