13-08-2014 08:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Commissie heeft de visquota voor tien Europese landen, waaronder Nederland, dit jaar verlaagd. De maatregel is het gevolg van overbevissing in 2013.

De verlagingen zijn van toepassingen op de vissoorten die vorig jaar zijn overbevist, waaronder schelvis, makreel en haring. Extra reducties zijn van toepassing op vissoorten die meerdere jaren achter elkaar zijn overbevist. "Als we ons gevecht tegen overbevissing serieus nemen, dan moeten we onze regels ook handhaven - en dat houdt het respecteren van quota's in," aldus Maria Damanaki, Eurocommissaris voor Visserij.

Naast Nederland krijgen ook andere grote visserijlanden te maken met de maatregel, waaronder Denemarken, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland.

Vooruitgang

De verlagingen die maandag zijn aangekondigd zijn minder stringent dan vergelijkbare reducties vorig jaar, gaf de Europese Commissie aan. Dat betekent een voorzichtige stap richting het Europese doel om in 2020 de visstanden hersteld te hebben.

De Europese Commissie schat dat na decennia van overbevissing in Europese wateren 75 procent van de vissoorten overbevist zijn. Wereldwijd zou dat 25 procent zijn.

Bron: Reuters | Foto: Frank Douwes via Flickr.com