14-08-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aandeel duurzame koffie op de Nederlandse markt is in 2013 gegroeid naar 50 procent.

Dat blijkt uit recente metingen onder leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT). Duurzame koffie is gecertificeerd volgens een van de keurmerken Max Havelaar, Biologisch, Utz Certified, Rainforest Alliance of is geproduceerd onder de systemen van de ISEAL Alliance.

Met de helft duurzaam gecertificeerde koffie ligt Nederland ver boven het internationale gemiddelde van ongeveer 15 procent.

 

Klimaatverandering

 

De KNVKT heeft in 2010 de intentie uitgesproken dat eind 2015 minimaal 75 procent van alle koffie op de Nederlandse markt duurzaam gecertificeerd is.

Klimaatverandering en een wereldwijd groeiende vraag naar koffie zetten het aandeel duurzaam geproduceerde koffie echter onder druk. De onlangs gepubliceerde Koffiebarometer 2014, een rapport van Hivos, Solidaridad, Oxfam Novib, IUCN-NL en WNF, schetst datzelfde risico.

Om de productie van duurzame koffie op peil te houden en verder uit te breiden is ketensamenwerking van belang. De KNVKT is daarom een van de oprichters van het IDH Sustainable Coffee Program (SCP).

Bron: FoodHolland/DuurzaamBedrijfsleven | Foto: Pen Weggener via Flickr.com