05-10-2018 15:51 | Door: Sanne Bode

Gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. Dat is de ambitie van de provincie Zuid-Holland. Hiervoor moet de voedselketen op de schop. De provincie wil het bestaande voedselsysteem ombuigen en waar nodig afbreken. Op die manier kan worden toegewerkt naar lokale ketens met duurzaam, gezond en betaalbaar eten.

Het doel is om nieuwe voedselketens op te bouwen aan de hand van zogeheten proeftuinen. Zuid-Holland is een dichtbevolkte provincie en biedt daarmee een grote afzetmarkt. De lokale voedselketens verstevigen de toekomst van de sector, het milieu en de natuur. De afgelopen twee jaar zijn ongeveer dertig nieuwe innovatieve proeftuinen van start gegaan. Deze proeftuinen maken de keten korter, sluiten de kringlopen en versterken de biodiversiteit.

CO2-voetafdruk

“Zuid-Holland wil kortere voedselketens. Minder schakels tussen producent en consument waardoor de CO2 voetafdruk kleiner wordt. We hebben het in ons: De provincie is een voedingsbodem voor vele soorten groenten, fruit, aardappelen, granen, eieren, vlees en zuivel”, licht gedeputeerde Han Weber de plannen toe.

Hiermee zet Zuid-Holland een trend voort die ook in andere provincies duidelijk zichtbaar is. Verschillende gemeenten in Rivierenland zijn onlangs gestart met het project ‘Lekker Lokaal Rivierenland’ waarbij makers van streekproducten in contact worden gebracht met lokale verkopers en horecaondernemingen. Boeren krijgen advies van experts bij het ontwikkelen van hun eigen streekproducten. Ook worden ze gekoppeld aan afnemers die de lokale producten verkopen.

Lokale producten

Ook in Zwolle hebben boeren een lokale voedselketen opgezet. De coöperatie Zwolse Stadslanderijen bestaat uit boeren en tuinders uit de nabije omgeving van Zwolle. Na een jaar proefdraaien, is de coöperatie van start gegaan en kunnen Zwollenaren biologische groenten, aardappelen en vlees van eigen bodem bestellen. De coöperatie hoopt in een paar jaar vijfhonderd huishoudens te voorzien van lokale producten en de locaties waar wordt verbouwd uit te breiden.

Een van die locaties waar de coöperatie de activiteiten wilt uitbreiden is de Dijklandhoeve. De grond is ooit door de gemeente aangekocht om woningen te bouwen. De coöperatie wilt de grond pachten en beschikbaar stellen aan boeren uit de regio. Die kunnen de grond gebruiken om op te verbouwen of vee te houden. Het is aan de lokale politiek om binnenkort te beslissen of de boeren mogen blijven.

Bron: provincie Zuid-Holland | Afbeelding: Shutterstock