07-11-2018 15:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Iedereen kent het wel: verse kruiden, maar verpakt in plastic bakjes, of in een potje. Wel vers, maar niet duurzaam of circulair. Het Amsterdamse kruidenconcept Hrbs maakt daar een einde aan en combineert vers met duurzaam en circulair.

Hrbs produceert de kruiden lokaal, zonder afval en vers. Ook de verpakking gaat anders dan normaal. Geen potjes of losse plastic bakjes, maar in een grote kweekbak. In deze bak krijgen de gewassen voldoende ruimte om verder te groeien als ze afgeleverd zijn. Klanten kunnen hierdoor langer gebruikmaken van de kruiden.

Het Amsterdamse kruidenconcept Hrbs is binnenkort ook bij de groothandel te verkrijgen. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met versleverancier Smeding, die onder andere in alle groothandels van Sligro een eigen winkel heeft.

Circulair

Als alle kruiden geoogst zijn, levert Hrbs een nieuwe volle tray. De gebruikte aarde komt op de composthoop terecht, de oude kweekbak wordt opnieuw gebruikt.

Het bedrijf wil niet alleen op een duurzame en circulaire manier voedsel produceren, maar wil met het concept ook de werkomgeving vergroenen. “De gewassen vormen een onderdeel van een steeds belangrijker wordend groen interieur wanneer je ze met de meubels plaatst in een chique lounge of open keuken in een restaurant”, stelt het bedrijf.

Andere initiatieven

Lokaal kruiden kweken gebeurt al langere tijd op meerdere plaatsen.  Zo gebruiken chef-koks van een restaurant in de Amsterdamse Bijenkorf kruiden die in het restaurant gekweekt worden en stookt de Groningse destilleerderij Hooghoudt jenever van lokaal verbouwde kruiden. Ook de opslag van kruiden is duurzaam te maken De FreshCabinet biedt een kast aan waarin kruiden en planten minimaal acht dagen vers blijven.

Bron: Hrbs | Afbeelding: