07-12-2018 10:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Puntpaprikateler SweetPoint heeft samen met the Greenery voor een Duitse retailer een verpakking ontwikkeld die 90 procent minder plastic bevat. Het is het eerste wapenfeit van de werkgroep Duurzaam Verpakken die de coöperatie Door in het leven heeft geroepen om plastic verpakkingen in de AGF-sector te reduceren. 

Sweetpoint omwikkelt twee stuks zoete puntpaprika met een banderol in plaats van het product te verpakken in een zak. Deze verpakkingsinnovatie is wat de coöperatie betreft de kick-off van een bredere verduurzamingstrend in de AGF-sector. Door is een coöperatie van én voor vruchtgroentetelers. Met 49 leden en circa 550 ha glas. Naast Sweet Point zijn ook merken vertegenwoordigd als Paprico, Purple Pride en Green Diamonds. 

Verpakkingen

“Als leverancier van zoete puntpaprika voelt SweetPoint zich verantwoordelijk voor het plastic dat zij op de markt brengen en is zich bewust dat niet elk alternatief bij elk verkoopkanaal werkt. Door de vraag naar minder plastic vanuit service providers en retailers zijn we eind november in samenwerking met The Greenery bij een Duitse retailer gestart met twee stuks zoete puntpaprika omwikkeld met een banderol in plaats van het product te verpakken in een zak. Ook voor andere partijen ontwikkelen we (proactief) verpakkingen met minder plastic.”

Vermindering van plastic blijkt in de praktijk ontzettend moeilijk, erkent de teler. We vinden het belangrijk om iets te doen aan de grote plastic massa die er elk jaar wordt geproduceerd en weggegooid, maar aan de andere kant hebben we ook te maken met uitdagingen als de versheid van het product, hygiëne en gemak vanuit de consument.” 

Cellofaan

Een onderzoek van Wageningen UR heeft al eens aangetoond dat consumenten tot twee keer zo bereid zijn om gezonde producten te kopen wanneer deze niet verpakt zijn in cellofaan of plastic. Dit geldt zelfs voor biologische levensmiddelen die veel duurder zijn.

Lees ook: 

Bron: SweetPoint | Afbeelding: Shutterstock