24-12-2018 14:07 | Door: Martijn van der Donk

Supermarktketen Jumbo is een proef gestart waarin het zelf geteelde basilicum gaat verkopen. Daarmee groeit het aantal supermarkten dat zich (deels) ontpopt tot voedselproducent, gestaag.  

De plantjes van Jumbo staan in de supermarkt in een kas waar ze in 5 weken tijd van kiemplant tot een oogstbare basilicumplant uitgroeien. De basilicum wordt door een medewerker van de winkel speciaal voor klanten afgeknipt. Het watergebruik is tot slechts één liter per plantje beperkt en ook komt er geen enkel bestrijdingsmiddel aan de teelt te pas. 

Zelf kruiden kweken

De basilicumplantjes worden in de kas verlicht met LED-lampen. Deze branden 8 tot 16 uur per dag. De plastic bakjes waarin de plantjes groeien worden tot 3 keer hergebruikt en daarna gerecycled. De afgeknipte basilicum wordt in papier meegegeven en blijft buiten de koeling tot 2 weken goed. Jumbo wil het aanbod van zelfgekweekte kruiden op den duur ook uitbreiden met andere verse producten, zoals sla, munt en rucola en uiteindelijk in alle Foodmarkten zelf kruiden kweken.

Daarmee voegt Jumbo zich bij een rijtje van andere supermarkten die zich (gedeeltelijk) ontpoppen als voedselproducent. Zo is de Belgische supermarktgroep Colruyt onlangs gestart met een test van een zelf ontwikkelde installatie voor ‘vertical farming’.

Lees ook: 'Nederland wordt het Silicon Valley voor Vertical Farms

Pesticiden overbodig

“Lucht, licht, water en voedingsstoffen worden gecontroleerd toegediend in de ideale hoeveelheden. Zo verbruiken we niet meer energie en grondstoffen dan strikt nodig en kan de plant tegelijk optimaal groeien. Pesticiden worden zo overbodig. De plantjes zijn dus 100 procent natuurlijk. Ze zijn bovendien twee keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. En de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden”, aldus Stefan Goethaert, directeur bij Colruyt Group.

Metro

Ook de Franse supermarktketen Metro opende onlangs in een Parijs een vestiging een teeltlocatie waarmee het voor zijn kruiden volledig zelfvoorzienend is. Het Duitse bedrijf Infarm is verantwoordelijk voor de teelt in de Parijse winkel. "We wilden de hele aanbodketen van begin tot einde veranderen. Geen teeltbedrijven buiten de stad, een optimale opbrengst en afzet. We moesten dus telen waar mensen wonen en eten”, aldus mede-oprichter Erez Galonska.

Bronnen: Jumbo, Colruyt, AGF Afbeelding: Shutterstock