16-01-2019 10:38 | Door: Bas Joosse

Aardappelverwerker Lamb Weston / Meijer gaat zich de komende jaren richten op het verbeteren van de bodemgezondheid. Daarvoor is in Nederland het 'Duurzame Teelt Plan' onder 200 telers uitgerold. De overige telers in onder andere Frankrijk en Duitsland worden de komende jaren ook bij het plan betrokken.  

Dat blijkt uit het uit het nieuwe duurzaamheidsverslag van het bedrijf.

De FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties, luidde vorig jaar ook de noodklok over de afnemende bodemgezondheid: een goede bodem is essentieel om de voedselproductie op niveau te houden. Met de extreem droge zomer van 2018 merkten ook Nederlandse boeren en telers de gevolgen.

Lamb Weston / Meijer heeft sinds 2017 bodemgezondheid toegevoegd als een zevende focusgebied in haar duurzaamheidsagenda. “Afnemende bodemgezondheid is een serieus issue”, zegt Bas Alblas, CEO van Lamb Weston / Meijer. “Het is echt belangrijk dat we hier iets aan doen. Wij kunnen de grootste impact maken door nauw samen te werken met onze telers.”

Lees ook: Duurzame teelt: aan de slag met bodemgezondheid

Vorig jaar rolde Lamb Weston / Meijer het 'Duurzame Teelt Plan', waarin bodemgezondheid centraal staat, al uit onder Nederlandse telers. De komende jaren worden ook de telers uit België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Engeland betrokken bij het programma.

Bodemgezondheid beoordelen

Om de bodemgezondheid te beoordelen, krijgen telers scores voor maatregelen die zij nemen om de bodemgezondheid te verbeteren. Daarbij gaat het onder andere om het telen van zogeheten rustgewassen, of om gewasrotatie. Telers krijgen individuele scores, variërend van ‘basis’ tot ‘expert’. Het doel is om de milieu-impact van de telers te verlagen terwijl de opbrengst per hectare en kwaliteit van de oogst omhoog gaat. 

Daarnaast wil Lamb Weston / Meijer de telers ook ondersteunen in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. De aardappelverwerker verwijst naar de extreme droogte van 2018. Die laat zien dat een nauwe samenwerking van belang is. Gezonde bodems ondersteunen namelijk het vermogen om water langer vast te houden.

Resultaten over 2018

De duurzaamheidsstrategie van Lamb Weston / Meijer bestaat uit zeven pijlers. In haar duurzaamheidssverslag toont de aardappelverwerker de geboekte vooruitgang. Zo daalde in 2018 het waterverbruik in het productieproces met 3,8 procent in vergelijking met het basisjaar 2008. Verder werd er per kilo product 24 procent minder energie gebruikt. De CO2-uitstoot per kilo product ging met 30 procent omlaag, en de CO2-voetafdruk door teelt en verwerking daalde met 20 procent ten opzichte van 2008.

In het transport werd ook een verlaging in de CO2-uitstoot gerealiseerd. Door de jaarlijkse transportkilometers met 6,5 miljoen  te verminderen ging de transport-gerelateerde CO2-uitstoot met 9 procent omlaag.

Lamb Weston / Meijer vindt het belangrijk om de verwaarding van haar afvalstromen en bijproducten te optimaliseren. Op dit moment wordt ruim 97 procent hergebruikt, teruggewonnen of gerecycled. De frites en andere eindproducten worden verpakt in recyclebaar plastic.

Lees het duurzaamheidsverslag

Plannen voor 2019

Dit jaar wil het bedrijf in de fabriek in Kruiningen starten met een nieuw waterzuiveringssysteem, waardoor 50 procent minder drinkwater hoeft te worden gebruikt. In 2020 moet het systeem ook in twee andere fabrieken gaan draaien. 

Ook wil Lamb Weston / Meijer de aardappel steeds beter benutten. In 2018 werd 6,8 procent meer aardappel benut, ten opzichte van 2008. In 2017 lag dit percentage zelfs op 7,9 procent. Het bedrijf verwacht zijn doelstelling van 10 procent betere aardappelbenutting voor 2020 te behalen. 

Lees ook: Er gaan 2 kilo aardappels in 1 kilo frites: waar blijft de rest?

Bron: Lamb Weston / Meijer | Afbeelding: Adobe Stock