21-01-2019 14:27 | Door: Bas Joosse

Een box met eten dat weggegooid zou worden: dat is de ‘Magic Box’ van de app Too Good To Go. Vanaf maandag is de box ook verkrijgbaar in dertien winkels van supermarktketen Jumbo in Amsterdam, Groningen en Wageningen. Jumbo wil met de app de voedselverspilling tegengaan.

De magic box van Too Good To Go wordt gevuld met producten die, als ze niet verkocht worden, weggegooid worden. Wat er in de box zit, verschilt per dag en is afhankelijk van wat er beschikbaar is. Mensen die de box bestellen, betalen een derde van de normale prijs voor de producten die erin zitten.

Lees ook: 7 kansen voor minder voedselverspilling in de supermarkt

Landelijk uitrollen

Too Good To Go is ontwikkeld in Denemarken en werd vorig jaar in Nederland geïntroduceerd. Na Hema is Jumbo een nieuwe grote naam die zich bij het initiatief aansluit. In eerste instantie doen de dertien winkels een maand mee, maar de Brabantse supermarktketen heeft de ambitie om de app landelijk te gaan gebruiken.

Geen voedselverspilling meer

Uiteindelijk wil Jumbo voedselverspilling uitbannen. “Daar werken we al gedurende langere tijd hard aan”, stelt Theo Willemse, executive director Sales & Operations bij Jumbo. De supermarkt werkt voor dat doel onder andere samen met de Voedselbank. “De samenwerking met Too Good To Go is een mooie volgende stap. Eentje waar ook onze medewerkers blij mee zijn, want dankzij dit initiatief kunnen zij samen met onze klanten eten ‘redden’”, zegt Willemse.

Andere initiatieven

Andere initiatieven die voedselverspilling tegen moeten gaan, zijn Instock en het platform ‘Verspilling is Verrukkelijk’. Via het platform wijzen achttien bedrijven consumenten erop dat voedsel te kostbaar is om te verspillen. Start-up Instock, die bruikbare onverkochte supermarktproducten op de menukaart zet bij de horeca, gaat sinds vorige week zelfstandig verder. Het bedrijf begon als onderdeel van Albert Heijn, maar krijgt door de verzelfstandiging ruimte voor om te groeien.   

Bron: Jumbo | Afbeelding: Adobe Stock