25-01-2019 10:08 | Door: Bas Joosse

Supermarktketen Lidl stapt volledig over op witte eieren. De eieren hebben vanaf komende zomer minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Lidl verkoopt de eieren al langer, naast de eieren met de bruine kleur.

De overstap op de witte eieren is goed voor het milieu. De witte kippen hebben minder voer nodig dan andere soortgenoten.  Lidl noemt de overgang daarom een logische stap. Ook Ruud Zanders, mede-oprichter van Kipster, is positief over de stap. “Minder voer is beter voor het milieu. Daarmee reduceert Lidl haar ecologische voetafdruk met circa vijf procent.” Alle eieren die Kipster levert, zijn afkomstig van witte kippen.

De supermarktketen werkt al sinds de opening van de eerste stal samen met Kipster. Kipster laat volgens Lidl zien dat dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid goed samengaan. De eieren worden in de stal in Venray verpakt en vervolgens direct aan Lidl geleverd; hierdoor zijn er minder transportkosten.

Haantjes

Naast eieren verwerkt Kipster ook het vlees van haantjes. Hanen worden doorgaans na de geboorte meteen vergast,  omdat ze geen eieren leggen en minder vlees produceren dan vleeskuikens. De haantjes die op de Kipster boerderij geboren worden, groeien op op een andere boerderij. Uiteindelijk worden ze geslacht en bij Lidl verkocht als haanburger.

Lees ook: Lidl heeft de primeur met verkoop van haantjes

Andere vormen van duurzaamheid

Naast de duurzame eieren investeert Lidl ook in duurzame verpakkingen en milieuvriendelijke verwarmingen in de winkels. Negentien leveranciers van Lidl moeten volgend jaar groente en fruit leveren dat aan duurzame eisen voldoet. In 2025 moet minimaal twintig procent minder plastic gebruikt worden. Alle kunststofverpakkingen die dan nog gebruikt worden, moeten recyclebaar zijn. De PET-flessen die de winkel gebruikt, bestaan voor het merendeel uit gerecycled materiaal. Ook opent Lidl binnenkort een nieuw duurzaam distributiecentrum met een oppervlakte van 75.000 vierkante meter.

Lees ook: Lidl start bouw duurzaam distributiecentrum

Bron: Lidl | Afbeelding: Adobe Stock