05-02-2019 14:39 | Door: Bas Joosse

Zuivelproducent FrieslandCampina gaat ‘PlanetProof’-kaas maken. Onder de vlag van kaasmerk Milner is vanaf april duurzame kaas verkrijgbaar. In december introduceerde het bedrijf bij zuivelmerk Campina het keurmerk.

Het PlanetProof-keurmerk is ingesteld door Stichting Mileukeur en stelt eisen op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. Deze eisen gaan verder dan de wettelijke eisen. Het keurmerk beoordeelt boeren bijvoorbeeld op de stalbezetting en hoe ze met de natuur omgaan.

““Met deze stap spelen we in op de groeiende vraag naar duurzamere kaas. We zetten hiermee een grote stap in onze kaasketen en daar ben ik bijzonder trots op. Dat doen we niet zomaar: we moeten van productie tot verpakken voldoen aan de ‘PlanetProof’-voorwaarden”, stelt Hans Meeuwis, President Dairy Essentials bij FrieslandCampina. De productie van de duurzame kaas begint deze week.

Lees ook: Hoe FrieslandCampina inspeelt op de vraag naar duurzame kaas

April

De duurzame kaas van Milner is vanaf april te koop in de supermarkt. Daarna wordt de kaas ook gemaakt voor de huismerken van retailpartners aan wie FrieslandCampina zuivel levert. Meeuwis verwacht dat die kaas "medio 2019" leverbaar is.

Duurzame initiatieven

FrieslandCampina werkt al langere tijd aan het verbeteren van de natuur, het klimaat en het dierenwelzijn. Dat uit zich bijvoorbeeld in massageborstels en eigen ligbedden voor de koeien. In de natuur krijgen bloemen en insecten de ruimte. Het concern stimuleert boeren om duurzame energie te gebruiken. Via het eigen Solar-programma werden 772 melkveebedrijven voorzien van 840.000 zonnepanelen. Een groot aantal melkveebedrijven die leveren aan het concern voorzagen op eigen initiatief hun staldaken al van zonnepanelen.

Met een groot distributiecentrum in Meppel wil FrieslandCampina de komende jaren 1,5 miljoen transportkilometers besparen. Dit moet jaarlijks 650 ton aan CO2-uitstoot gaan schelen.

 

Bron: FrieslandCampina | Afbeelding: Adobe Stock