13-02-2019 14:25 | Door: Bas Joosse

Bij het verbouwen en telen van groenten gebruiken boeren en tuinders plastic om hun planten te beschermen tegen onkruid en temperatuurschommelingen. Papierfabrikant Smurfit Kappa biedt nu een papieren alternatief dat biologisch afbreekbaar is.

Door de grond te bedekken met zogeheten mulches wordt de grond rondom de planten verbeterd, blijft de temperatuur van het land behouden en krijgt onkruid geen kans.  Door het plastic te vervangen door papier, wordt de teelt milieuvriendelijker.

De mulches bestaan nu vaak uit polytheen, een plastic. Bij het verwijderen van het polytheen kunnen kleine fragmenten van het plastic achterblijven. Dit kan opgegeten worden door dieren. Het AgroPaper is biologisch afbreekbaar en wordt na gebruik compost.

Lees ook: ‘Gezonde bodem essentieel voor tegengaan klimaatverandering’

Duurzame bossen

Bij de ontwikkeling van AgroPaper werkte een team van specialisten van Smurfit Kappa's dochterbedrijf Nervion samen met Sangüesa Paper Mills en Intia, een Spaans onderzoekscentrum voor agrifood-technologie. Het doel van het onderzoek was om lange naaldvezels te gebruiken als een basis voor het nieuwe papier. De vezels zijn afkomstig uit lokale bossen die duurzaam beheerd worden.

Hogere gewasopbrengst

Tests op AgroPaper hebben volgens de papierfabrikant aangetoond dat de gewasopbrengst in sommige gevallen hoger ligt dan gewassen die op mulches geteeld worden.

"Bij Smurfit Kappa geloven we dat we een verantwoordelijkheid hebben om vandaag de uitdaging van het milieu en de samenleving als geheel aan te gaan door de papieren en verpakkingsoplossingen van de toekomst te ontwikkelen”, zegt Laurent Sellier, chief operational officer bij Smurfit Kappa. “AgroPaper is een voorbeeld van een echt circulair product dat een cruciaal probleem voor veel boeren oplost en een wereld van mogelijkheden opent."

Lees ook: 5 Duurzame verpakkingsinnovaties uit de koker van Smurfit Kappa

Bron: Smurfit Kappa | Afbeelding: Adobe Stock