22-02-2019 10:51 | Door: Emma Rotman

De eiwittransitie is in volle gang. De Franse start-up Ynsect heeft ruim € 140 mln binnengehaald voor de productie van eiwitten uit insecten. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een grootschalige productie-eenheid.

De productie-eenheid moet twintigduizend ton aan eiwitten uit insecten per jaar opleveren, die voornamelijk worden gebruikt voor visvoer. Ook wil het bedrijf een fabriek vestigen in Noord-Amerika. Naast aquacultuurvoeding richt Ynsect zich ook op voeding voor huisdieren en kunstmest.

Eiwittransitie

Met het kweken van eiwitten uit insecten voorziet Ynsect in een naderend voedseltekort als gevolg van de groeiende wereldbevolking. 20 Procent van de beschikbare eiwitten wordt nu geconsumeerd door de veestapel. Door alternatieve bronnen van eiwitten aan te boren voor veevoer, is de veestapel niet langer afhankelijk van eiwitten die ook voor menselijke consumptie geschikt zijn, stelt Ynsect.

Daarnaast zijn insecten een duurzame eiwitbron: Ze zetten organische reststromen op efficiënte wijze om in hoogwaardige grondstoffen. Bovendien hebben ze weinig water en ruimte nodig en produceren amper broeikassen.

Markt voor duurzame eiwitten

Ook in Nederland speelt de eiwittransitie een steeds grotere rol. In 2016 concludeerden de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (Bom) en ABN Amro al dat het gebruik van eiwitten uit insecten voor veevoer honderden miljoenen euro’s kan opleveren.

De Brabantse insectenkweker Protix kweekt al op grote schaal insecten en ook Vivara/CJ Wildbird Foods, producent van onder andere vogelvoer, had in 2015 al plannen voor een grote insectenkwekerij in Venlo.

Nederland vooruitstrevend

Buitenlandse bedrijven zien Nederland als een vooruitstrevend land als het gaat om insecten voor menselijke consumptie. Zo bakt het Finse bakkersbedrijf Fazer Bakery brood van Nederlands krekelmeel. En de insectensnacks van het Franse bedrijf Jimini’s zijn onder andere te koop bij de Nukuhiva-winkels van Floortje Dessing. Het bedrijf kweekt de insecten hiervoor in Nederland. De samenwerking met Nukuhiva moet tot meer bekendheid voor deze ‘snack van de toekomst’ leiden.

Bron: Reuters, Ynsect | Afbeelding: Adobe Stock