28-02-2019 14:42 | Door: Bas Joosse

Het restaurant van de Hermitage in Amsterdam doet begin maart mee met de Nationale Week zonder Vlees. De koks willen laten zien dat ze ook zonder vis of vlees de gasten kunnen verrassen met hun kookkunsten. Het restaurant is naar eigen zeggen het eerste museumrestaurant in Nederland dat meedoet aan de week.

Dit jaar doen vooralsnog meer dan 30.000 mensen mee met de week zonder vlees, die georganiseerd wordt van 11 tot 17 maart.  De eerste week zonder vlees trok vorig jaar 32.000 deelnemers. “Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland”, stelt initiatiefneemster Isabel Boerdam. Als onderdeel van de week vindt dit jaar tegelijkertijd een ‘vegetarische restaurantweek’ plaats, waarbij ruim 800 restaurants in heel Nederland een speciaal vegetarisch menu serveren.

Hermitage

Het museumrestaurant van de Hermitage is het eerste museumrestaurant dat meedoet. Voor de week hebben chef-kok Patrick Goijaerts en souschef Mark van Oostveen een speciale driegangenlunch samengesteld. De lunch bestaat onder andere uit een salade met quinoa, avocado en gerookte paprika en een hoofdgerecht met aubergine en bloemkool. In het café zijn vegetarische broodjes, soepen en salades verkrijgbaar.

Ambitie: duurzaamste museum

De deelname past bij de ambitie van de Hermitage om het duurzaamste museum van Nederland te worden. Daar wordt op meerdere manieren invulling aan gegeven. Zo wordt er bronwarmte uitgewisseld met de nabijgelegen Hortus Botanicus in Amsterdam. De Hortus gebruikt de warmte om een kas te verwarmen en levert vervolgens gekoeld water terug aan de Hermitage om de kunst in de expositiezalen te koelen. Door het warmteproject is het energieverbruik van het museum gedaald.

Bron: Hermitage Amsterdam | Afbeelding: Adobe Stock