26-03-2019 14:59 | Door: Bas Joosse

Voedselbanken gaan wereldwijd voedselverspilling tegen, maar de organisaties zorgen er ook voor dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Volgens Amerikaans onderzoek besparen de voedselbanken jaarlijks 10 miljard kilo CO2.

Het Amerikaanse Global FoodBanking Network (GFN) legde de cijfers van voedselbanken uit 57 landen over de hele wereld naast elkaar. De voedselbanken zorgden er in 2018 voor dat 2,6 miljoen ton voedsel een andere bestemming dan de vuilnisbak kreeg. Hiermee werd volgens de organisatie 10,5 miljard kilo CO2 bespaard. Dat is evenveel als de uitstoot van 2,2 miljoen auto’s.

Rol voor voedselbanken

Het rapport stelt dat wereldwijd 821 miljoen mensen honger lijden, maar dat tegelijkertijd ongeveer 1,3 miljard ton eetbaar voedsel jaarlijks wordt weggegooid. De landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, verwacht dat de vraag naar voedsel in de komende dertig jaar met 60 procent zal toenemen omdat de wereldbevolking groeit. GFN ziet in die verwachting een cruciale rol voor voedselbanken weggelegd, omdat zij een deel van de monden kunnen voeden.

“We hopen dat de wereldwijde economie door dit rapport de vitale impact ziet die voedselbanken wereldwijd maken”, stelt Lisa Moon, CEO van GFN. De Amerikaanse Boston Consultancy Group (BCG) becijferde vorig jaar al dat er $ 700 miljard bespaard kan worden als er minder voedsel verspild wordt.

Verlies niet meegerekend

In het rapport is de waarde van de voedingsstoffen die verloren gaan niet meegenomen. Ook is niet meegerekend hoeveel geld wordt bespaard omdat er geen vuil gestort hoeft te worden, of hoeveel water bespaard wordt doordat er minder gewassen besproeid hoeven te worden. “Dit vertegenwoordigt veel verlies door de hele bevoorradingsketen”, schrijft GFN.

In Nederland werken lokale afdelingen van de voedselbank samen met supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan. Niet alleen supermarkten en retailers kunnen voedselverspilling verminderen, ook met apps als Too Good To Go kan veel bespaard worden.

Lees ook: Deze 4 ICT-oplossingen gaan de strijd aan met voedselverspilling

Bron: Foodbanking.org | Afbeelding: Adobe Stock