29-03-2019 10:36 | Door: Bas Joosse

Koffieproducent Nespresso gaat ook de aluminium koffiecapsules van andere koffiemerken recyclen via de eigen recyclelijn. Met deze stap wil het bedrijf de weg vrijmaken voor een wereldwijd recyclingsysteem voor de aluminium koffiecapsules.

De koffieproducent heeft in Nederland een eigen recyclelijn die alle in Nederland verkochte aluminium capsules kan recyclen. Het aluminium dat teruggewonnen wordt, wordt opnieuw gebruikt in capsules, maar kan ook in andere producten terechtkomen. De koffieresten die in de capsules achterblijven, worden omgezet in biobrandstof of compost.

Lees ook: Nespresso recyclet aluminium capsules via eigen systeem

"Door andere bedrijven uit te nodigen om hieraan deel te nemen, willen we een oplossing bieden voor de hele branche. Dit besluit is in lijn met onze initiatieven om toe te werken naar een circulaire economie”, zegt Jean-Marc Duvoisin, CEO van Nespresso. Bedrijven die deelnemen aan het recyclingprogramma krijgen invloed op de ontwikkeling van een financierings- en bestuursmodel.

Verantwoord aluminium

De koffiecapsules van Nespresso worden al langere tijd gemaakt van verantwoord aluminium.  Bij de productie van het verantwoorde aluminium wordt rekening gehouden met de biodiversiteit op de productielocatie, worden mensenrechten gerespecteerd en wordt zo min mogelijk CO2 uitgestoten.

Recycling

Nespresso’s keuze om ook andere koffiecapsules te gaan recyclen stemt de Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN) tot tevredenheid. “We zijn verheugd om te horen dat Nespresso heeft besloten het recyclingsysteem open te stellen voor andere producenten van geportioneerde koffie. Met de toenemende hoeveelheid kleine aluminium items neemt ook de behoefte aan manieren om dit waardevolle materiaal te recyclen toe”, stelt Piet Bruinsma van de RAVN.

In onderstaande video wordt duidelijk hoe het recyclingsysteem werkt:

Bron: Nespresso | Afbeelding: Adobe Stock