25-04-2019 15:10 | Door: Bas Joosse

De duurzame eierproducent Kipster krijgt financiering van Rabobank om het concept verder uit te breiden, waarbij ook internationaal gekeken wordt. Kipster voert gesprekken met afnemers in Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland.

De eieren van Kipster worden sinds 2017 gelegd in een stal in het Limburgse Venray. De 24.000 leghennen hebben er veel ruimte.   “Onze kippen waarderen afdankertjes, zoals misbaksels of gebroken beschuit, van bijvoorbeeld grote bakkerijen op tot heerlijke eitjes. De kippen hebben een circulaire functie in ons systeem en gaan voedselverspilling tegen”, legt Ruud Zanders van Kipster uit. Het voedsel dat de kippen eten, bestaat voor een deel uit reststromen van de levensmiddelenindustrie.

Uitbreidingen

 Naast de stal in Venray, wordt in het Gelderse Beuningen nog een stal gebouwd. Op de Nederlandse markt is supermarktketen Lidl één van de voornaamste afnemers. De supermarkt verkoopt ook hanenvlees, afkomstig van haantjes die geboren worden op de Kipsterboerderij. Naast Lidl zijn ook foodserviceorganisatie Albron, de Efteling en HMS Host klant bij de boerderij.  

De eerste buitenlandse boerderij komt in België. Ook daar wordt Lidl één van de afnemers. Na België reiken de ambities verder. Kipster ziet vooral kansen in de Europese Unie en de Verenigde Staten. “We zijn blij met de Rabobank die ons financiert en we waarderen het dat de bank zich openstelt voor onze kritische en soms wat radicale zienswijze”, stelt Zanders. Hoeveel geld Rabobank investeert in de kippenboerderij, is niet duidelijk.

Lees ook: Dierenwelzijn en efficiëntie in ’s werelds duurzaamste kippenstal

Bron: Kipster | Afbeelding: Adobe Stock