28-05-2019 14:01 | Door: Bas Joosse

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat gaat in Nederland plantaardige vleesproducten produceren. De fabriek waar dat gaat gebeuren, komt in Zoeterwoude en is eigendom van vleeswarenproducent Zandbergen. Hierdoor kunnen de producten sneller geleverd worden in Europa en wordt de CO2-voetafdruk verkleind.

Beyond Meat levert plantaardige vleesproducten, die volgens het bedrijf niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Begin mei maakte het bedrijf een succesvol debuut op de Amerikaanse beurs. Voor de beursgang werd het bedrijf gewaardeerd op $ 25 per aandeel. Het bedrijf gaf 9,6 miljoen aandelen uit. Op de eerste beursdag startte de handel in de aandelen op $ 46 per aandeel, waarna de koers uiteindelijk uitkwam op $ 65.  

Consumenten positief

"De reactie van consumenten in Europa op de producten is positief. We kijken ernaar uit om onze klanten beter te kunnen bedienen met lokaal geproduceerde producten. We zijn blij dat we sterke strategische partners, zoals Zandbergen, in Europa hebben die helpen om onze wereldwijde aanwezigheid te vergroten", aldus Seth Goldman, executive chairman van Beyond Meat. In Zoeterwoude komt de eerste fabriek buiten de Verenigde Staten; binnen een jaar moet de bouw afgerond zijn.

Groeiende vraag

De producten van Beyond Meat worden sinds vorig jaar in Europa gedistribueerd door Zandbergen. "Aangezien de vraag naar plantaardige producten in Europa blijft groeien, zijn we verheugd dat we met Beyond Meat gaan samenwerken om hun innovatieve producten buiten de Verenigde Staten te produceren", aldus Adriaan Figee, chief commercial officer van Zandbergen World's Finest Meat. In Nederland ligt de plantaardige Beyond Burger inmiddels bij Albert Heijn in de schappen. Ook staat de burger op het menu in diverse restaurants in Europa.

Bron: Beyond Meat | Afbeelding: Adobe Stock