20-06-2019 09:54 | Door: Bas Joosse

Om de voedselverspilling in Nederland te halveren, is meer actie nodig. In 2030 wil de overheid de voedselverspilling met 50 procent terugdringen. Om dat doel te kunnen halen, moet er onder andere meer gebruik worden gemaakt van technologie, stelt het economisch bureau van ABN Amro in een nieuw rapport over voedselverspilling.

In Nederland wordt jaarlijks voor 150 euro per persoon aan voedsel weggegooid, berekende de Wageningen University eerder. De verspilling vindt plaats door de hele keten; van producent en handel tot de supermarkt en de consument. Ongeveer de helft van de verspilling komt voor rekening van de consument. Een Amerikaans onderzoek concludeerde in 2018 nog dat jaarlijks $ 700 miljard aan voedselverspilling te voorkomen is.

Download het rapport

Volgens het rapport van ABN kunnen technologische oplossingen een belangrijke rol spelen. Door robots in te zetten kan nog preciezer gewerkt worden. Verpakkingen met sensoren of chips kunnen aangeven of een verpakt product nog houdbaar is.

Dynamische prijzen

Een andere oplossing is het ‘dynamisch prijzen’ van producten. Hierbij wordt de prijs aangepast als de houdbaarheidsdatum in zicht komt. Ook wordt rekening gehouden met het weer en de voorraad in de winkel. Met dynamische prijzen wordt verspilling tegengegaan. Minder verspilling is niet alleen maar positief, stelt ABN Amro. Minder verspilling kan namelijk ook minder omzet betekenen, omdat consumenten minder voedsel kopen.

Apps en campagnes

De afgelopen jaren zijn diverse initiatieven gelanceerd die het verspillen van  voedsel tegen moeten gaan. Via de app Too Good To Go kunnen consumenten een ‘magic box’ vullen met producten die weggegooid worden als ze niet meer verkocht worden. Onder andere Jumbo en Hema nemen deel aan de app. In 2018 lanceerden achttien bedrijven en MVO Nederland het initiatief ‘Verspilling is Verrukkelijk’, waarbij inzichtelijk werd gemaakt wat er allemaal kan met reststromen van voedsel.

Bron: ABN Amro | Afbeelding: Adobe Stock