11-07-2019 15:39 | Door: Sanne Bode

Wageningen University & Research heeft de leiding gekregen over een Europees project van 16 miljoen euro. Met het innovatieve project dat de naam Agrobofood draagt, wordt onderzocht hoe de productiviteit van agrifood met behulp van robotica kan worden vergroot.

Het project Agrobofood gaat nauw samenwerken met de Europese roboticagemeenschap. Het doel is om de synergie met soortgelijke initiatieven te waarborgen, zoals het project EU-robotica. Dit zal leiden tot een terugkeer van Europese investeringen in de digitalisering van de agrifoodsector. Het programma wordt gefinancierd door Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie en loopt door tot 1 januari 2024. 

Versterking concurrentiepositie Europese agrifoodsector

Het Agrobofood-project ondersteunt bedrijven in heel Europa bij het toepassen van door robotica gedreven innovaties in agrifood en in hun bedrijfsprocessen. Het netwerk van Agrobofood bestaat momenteel uit 49 Digital Innovation Hubs en twaalf competentiecentra. Dit zal gedurende het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium bestaat uit 38 partners, onder leiding van Wageningen University & Research.

Volgens Janneke de Kramer, coördinator van Agrobofood, maakt het netwerk van Digital Innovation Hubs het mogelijk om grensoverschrijdend te werken en de krachten met elkaar te bundelen. “Agrobofood zal nieuwe roboticatechnieken tonen en de ontwikkeling hiervan versnellen. Dit zal de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector verder verbeteren."

Innovatieve voorbeelden

De kern van dit project bestaat uit experimenten, die worden georganiseerd en uitgevoerd door de Digital Innovation Hubs. De experimenten laten innovaties in robotica zien binnen de agrifoodsector. Deze zijn dupliceerbaar en kunnen in heel Europa worden toegepast.

Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul, wordt bijvoorbeeld een demonstratierobot gebouwd die kan worden ingezet in een vriescel. Een andere robot toont hoe fruit geautomatiseerd, met minder mankracht en op tijd kan worden geoogst, wat leidt tot lagere productie- en grondstofkosten. Tegelijkertijd biedt het een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstratierobot wordt gebouwd voor de komkommerteelt. Deze kan zowel de rijpheid van komkommers beoordelen als vruchten plukken in een kas en ze verwerken. Een ander voorbeeld is een drone die de wijngaarden in een bepaald gebied kan controleren.

Digital Innovation Hubs en de aangesloten experts steunen deze experimenten. Bedrijven kunnen via open calls in aanmerking komen voor financiering. Dit moet innovatie versnellen.

Lees ook: Impact maken op grote schaal met insecteneiwit

Tekst: Wageningen University & Research | Beeld: Wageningen University & Research en Adobe Stock.