05-08-2019 10:41 | Door: Bas Joosse

Ethiopië claimt een nieuw wereldrecord in handen te hebben. Vorige week zijn op één dag 350 miljoen nieuwe bomen aangeplant, melden diverse media. Het oude record stond op naam van India, waar in 2016 50 miljoen bomen geplant werden.

De aanplant maakt deel uit van het zogeheten Green Legacy Initiative. Minister president Abiy Ahmed wilde volgens UN Environment op één dag op duizend verschilllende locaties in totaal 200 miljoen bomen planten. De Ethiopische minster van innovatie en technologie stelt op Twitter dat er in één dag zelfs 350 miljoen bomen geplant zijn.

President Ahmed wil tot oktober vier miljard bomen planten. Met deze actie moet de ontbossing tegengegaan worden. Volgens de Verenigde Naties is het bosoppervlak in Ethiopië afgenomen tot 4 procent van het landoppervlak in het eerste decennium van deze eeuw. Honderd jaar eerder was dat nog 35 procent.

“Het aanplanten van bomen is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden. Met het nieuwe record moeten andere Afrikaanse landen ook snel aan de slag. Afrika kan deze wereldwijde beweging in gang zetten”, zegt Juliette Biao Koudenoukpo, directeur van UN Environment Africa.

Bomen zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Een Brits onderzoek toonde in 2018 nog aan dat stedelijke bossen evenveel CO2 kunnen opslaan als een regenwoud.

Lees ook: De groene hoofdstad van Europa ligt in Nederland

Investeringen in Nederland

Ook in Nederland wordt de komende jaren fors geïnvesteerd in nieuwe bossen. Olieconcern Shell wil de komende twaalf jaar vijf miljoen nieuwe bomen aanplanten. De bomen komen in bossen te staan waar veel bomen doodgegaan zijn door een bomenziekte. 

Enkele jaren geleden pleitten onder andere boseigenaren, houtproducenten en natuur- en milieuorganisaties al voor een uitbreiding van de Nederlandse bossen. De aanleg van 100.000 hectare nieuw bos kan een grote bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelen.

Bronnen: UN Environment, Al Jazeera | Afbeelding: Adobe Stock