13-08-2019 11:53 | Door: Bas Joosse

De anti-voedselverspillingsapp Too Good To Go heeft in iets meer dan anderhalf jaar in Nederland 1 miljoen maaltijden ‘gered’ door ze te verkopen aan consumenten. Om de strijd tegen voedselverspilling verder uit te breiden, wordt nu een kennisdatabase over voedselverspilling gelanceerd.

“We zijn overrompeld door de hoeveelheid Nederlanders die in actie willen komen tegen voedselverspilling via de app. Die beweging willen we doorzetten en daarom gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan voorlichting, educatie maar ook inspiratie”, zegt Joost Rietveld, algemeen directeur van Too Good To Go Nederland.

In de database wordt antwoord gegeven op diverse vragen over voedselverspilling. Volgens Too Good To Go wordt jaarlijks 1.555 miljoen ton voedsel verspild. Het grootste deel hiervan bestaat uit groente en fruit, met 644 miljoen ton. De organisatie baseert zich op cijfers van de Boston Consultancy Group, die eerder concludeerde dat jaarlijks $ 700 miljard aan voedselverspilling te voorkomen is.

Mijlpaal van 1 miljoen

Too Good To Go komt oorspronkelijk uit Denemarken en werd in januari 2018 ook in Nederland actief. Sindsdien zijn er 1 miljoen maaltijden gered uit de vuilnisbak. Naast lokale ondernemers doen ook grote ketens als Jumbo en Hema mee aan het initiatief. “De mijlpaal van 1 miljoen geredde maaltijden is een droom die uitkomt. Ik ben enorm dankbaar voor het vertrouwen dat wij in zo’n korte tijd hebben gekregen van alle aangesloten partners en gebruikers”, stelt Rietveld.

Voedselverspilling tegengaan

De overheid wil in 2030 de verspilling van voedsel met de helft verminderen ten opzichte van 2015. Het economisch bureau van ABN Amro concludeerde enkele maanden geleden nog dat er meer actie nodig is om dat doel te behalen. Technologie kan daar een grote rol bij spelen. Ook het ‘dynamisch prijzen’ van producten kan verspilling tegengaan; hierbij wordt de prijs aangepast als de houdbaarheidsdatum van een product in zicht komt.

Bron: Too Good To Go | Afbeelding: Adobe Stock