25-09-2019 15:49 | Door: Joyce de Thouars

Jaarlijks gaat een derde van al het voedsel dat op de wereld wordt geproduceerd verloren. De app van Too Good to Go gaat voedselverspilling tegen. En niet zonder succes want de app heeft inmiddels 1 miljoen gebruikers in Nederland.

De app van Too Good to Go brengt ondernemers en consumenten samen in de strijd tegen voedselverspilling. Via de app worden consumenten gekoppeld aan lokale ondernemers, die met onverkocht, overgebleven eten zitten. Denk aan bakkers die elke dag vers brood bakken of restaurants die maaltijden overhouden. Dit eten kan vaak voor een prikkie worden opgehaald in een zogenoemde ‘Magic Box’.

Maaltijden van verspilling gered

In 2016 werd de app in Kopenhagen, Denemarken gelanceerd en inmiddels is de app in 13 landen beschikbaar. Sinds de Nederlandse lancering in 2018 werden volgens cijfers van Too Good to Go al 1,2 miljoen maaltijden van de prullenbak gered. Of de maaltijden trouwens echt gered zijn gaat de Wageningen University & Research (WUR) onderzoeken.

De app is namelijk erg populair maar is hij ook effectief? WUR en Too Good to Go onderzoeken sinds het begin van dit jaar of het ‘geredde’ voedsel ook daadwerkelijk wordt opgegeten. Verder willen ze weten of consumenten door de app anders over voedselverspilling denken en hun gedrag aanpassen.

Initiatieven tegen voedselverspilling

In de hele keten wordt er aan voedselverspilling gewerkt. Zo lanceerden achttien bedrijven en MVO Nederland in 2018 het initiatief ‘Verspilling is Verrukkelijk’, waarbij inzichtelijk werd gemaakt wat er allemaal kan met reststromen van voedsel. In Samen tegen Voedselverspilling zetten zestig stakeholders zich in om verspilling in de voedselketen tegen te gaan. Naast Too Good to Go zijn onder andere McDonald’s, Lidl en Lamb Weston / Meijer bij de stichting aangesloten.

Lees het duo-interview met Lamb Weston / Meijer en McDonald’s:

Meer weten over Food & Health? In de maand november besteden wij extra aandacht aan dit thema. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor inspirerende cases, scherpe interviews, verhelderende infographics en boeiende podcasts. 

Afbeelding: Too good to go