07-10-2019 16:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

PATS, een start-up afkomstig van de TU Delft, ontwikkelt drones voor insectenbestrijding. Op die manier is het gebruik van chemische middelen voor dit doeleinde wellicht verleden tijd. De innovatieve oplossing maakt indruk; de Delftse start-up ontving onlangs een investering van € 250.000, afkomstig van investeringsfonds UNIIQ.

Plaaginsecten zijn een groot probleem voor de glastuinbouw, resulterend in hoge kosten, veel energiegebruik en veelvuldig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zelfs bij biologische oplossingen, zoals sluipwespen, blijven chemische middelen nodig, stelt PATS. De start-up werkt zelf echter aan een oplossing die het gebruik van chemische middelen volledig overbodig maakt.

Insectenbestrijding met drones

De oplossing van PATS wordt in eerste instantie ingezet voor de bestrijding van motten. In de kas worden verschillende camera’s geplaatst die de ruimte tot in detail observeren. Wanneer de camera’s een vliegende mot detecteren, wordt een drone geactiveerd. De drone forceert een botsing met de mot, waarna de roterende propellers het insect uitschakelen. Het volledige proces, van de activering van de drone tot de uitschakeling van het insect, neemt slechts enkele seconden in beslag. De drone vliegt vervolgens terug naar zijn zogeheten basisstation en wordt opgeladen voor de volgende missie.

Door de motten tijdig uit te schakelen, krijgen ze geen kans om zich voort te planten; iets dat ze normaliter in rap tempo doen. Hierdoor wordt verspreiding van het plaaginsect door de gehele kas voorkomen.

Duurzame oplossing voor de glastuinbouw

De innovatieve methode van PATS kan een duurzame oplossing zijn voor insectenbestrijding in de glastuinbouw. Het wordt bijvoorbeeld al succesvol ingezet in de snijbloementeelt van gerbera en chrysant.

Tegelijkertijd moet het product nog verder ontwikkeld worden en geschikt worden gemaakt voor de toepassing op andere gewassen. De investering die PATS onlangs ontving van UNIIQ wordt dan ook voor deze doeleinden ingezet.

Benieuwd naar andere duurzame manieren van insectenbestrijding? Lees dan deze twee voorbeelden:

Beeld: Adobe Stock.