24-10-2019 14:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit) nam deze week de allereerste gecertificeerd duurzame pot rode kool van HAK in ontvangst. De rode kool is ‘On the way to PlanetProof’-gecertificeerd, wat betekent dat de groente op duurzame wijze geteeld en verwerkt is.

De duurzame rode kool ligt vanaf november in de winkels. HAK vergezelt de lancering van de duurzame rode kool met een boodschap naar de rest van de keten: boeren die inzetten op duurzame teelt moeten daar financieel voor gecompenseerd worden.

Duurzame teelt

Wanneer boeren gewassen telen volgens de principes van On the way to PlanetProof, gaat dat vooralsnog gepaard met extra kosten. Bij duurzame rode kool gaat het om een meerprijs van zo’n 10 procent. HAK vergoedt deze kosten al aan de telers, maar pleit ervoor dat dit op termijn in de gehele keten gebeurt.

Adri den Dekker, directeur inkoop, landbouw & duurzaamheid van HAK: “Wij geloven dat lokaal en duurzaam geteeld en kwalitatief hoogwaardig voedsel de toekomst is. Het is duidelijk dat dit niet lukt zonder extra investeringen. Dat geldt niet alleen voor de telers, maar ook voor onszelf als volgende schakel in de keten. Maar dat geldt ook voor de volgende schakels in de keten. Het kan niet zo zijn dat enkel de boeren moeten opdraaien voor de kosten van het betere en weerbaardere milieu dat bewuste consumenten, bedrijven en politici voor ogen hebben.”

Meerprijs voor consumenten

Den Dekker benadrukt dat ook consumenten een rol spelen en zich moeten beseffen dat gezonde en duurzame voeding zijn prijs heeft. Dat is een uitdaging, stelt hij. Nederlanders bungelen namelijk onderaan de Europese lijstjes op het gebied van dagelijkse groenteconsumptie en geven in verhouding weinig uit aan voedsel. “Gemiddeld is dat minder dan 11 procent van ons inkomen”, zegt hij. “We moeten echt gaan inzien dat we op de bodem zijn gekomen van wat voedsel mag kosten.”

On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk dat 36 eisen stelt aan producten van boeren en tuinders, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, landschapsbeheer, water- en energieverbruik, verpakking en afval. Pas als een product aan deze eisen voldoet, wordt het keurmerk toegekend.

In het geval van de duurzame rode kool leidt het keurmerk bijvoorbeeld tot minder stikstof en fosfaat (door beperking van mestgebruik), beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en lager energie- en watergebruik.

Lees ook:

Bron & beeld: HAK