30-10-2019 16:11 | Door: Albert Biondina

Volgens Droneseed CEO Grant Canary verbrandt een bomenplanter in een werkdag evenveel calorieën als wanneer hij of zij twee marathons zou lopen. Om op grote schaal te kunnen herbebossen zet het Amerikaanse bedrijf drones in om bomen te planten.

Droneseed is een for-profit bedrijf dat grote oppervlakten land kan herbebossen. Dat is nodig omdat door intensieve boskap en grote bosbranden het vermogen van de natuur om te herbebossen afneemt. “Bestaande hulpmiddelen en toeleveringsketens van boomkwekerijen zijn ook niet genoeg om aan de vraag te voldoen", schrijft Droneseed.

Lees ook: Shell plant bomen en compenseert CO2 bij tankbeurt

Hoe werkt het

Het bedrijf begint met het verkennen van het terrein waar ze bomen gaan planten. Dit wordt gedaan door een verkenningsdrone. Deze drone maakt met behulp van lasers een 3D-kaart van het terrein. Vervolgens zoekt slimme software de beste locaties voor nieuwe bomen en vliegen meerdere grote drones autonoom een vooraf vastgestelde vliegroute.

Op de juiste plekken laten ze pakketjes vallen waaruit in de loop van tijd bomen groeien. Zo’n pakketje bevat de juiste verzameling zaden voor het betreffende gebied, meststof en een chilipeper extract, ter bestrijding van ongedierte.

Waar drones de oplossing zijn  

Volgens Droneseed zijn drones een goed alternatief voor het handmatig planten van bomen. “Een goede bomenplanter plant zo’n 800 bomen per dag,” zegt Grant Canary in een interview. “Eén persoon met vijftien drones kan in een dag hetzelfde werk verrichten als 360 arbeidsuren aan handmatig bomen planten en verzorgen.

Lees ook: Ethiopië plant 350 miljoen bomen op één dag

20 miljoen bomen voor 2020

Droneseed werkt momenteel mee aan een boomplantactie die is opgezet door de populaire Amerikaanse Youtuber ‘MrBeast’. De man achter het Youtubekanaal, Jimmy Donaldson, heeft in samenwerking met andere grote Youtubers de doelstelling gesteld om 20 miljoen bomen voor 1 januari 2020 te planten. De inzamelactie, omgedoopt tot teamtrees.org, zamelt daar $ 20 mln voor in. Binnen 5 dagen is er al meer dan $ 10 mln ingezameld. De grootste donatie betreft $ 1 mln en is afkomstig van niemand minder dan Tesla CEO Elon Musk.

 

Bron: Droneseed, Mashable, Mark Rober | Foto: Droneseed