06-11-2014 16:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse bedrijf aQysta heeft de Europese Climate-KIC Venture Competition gewonnen. De Delftse start-up aQysta is volgens de jury het meest innovatie clean-tech bedrijf van Europa.

De jury van de Climate-KIC Venture Competion bestaat onder meer uit ondernemers, financiers en mensen uit het bedrijfsleven. De Nederlandse start-up krijgt een investeringsbedrag van € 40.000, professionele begeleiding bij de verdere ontwikkeling van het bedrijf en aandacht in de media.

De drijvende irrigatiepomp van aQysta werkt op waterkracht en is geheel zelfvoorzienend. Er is geen externe elektriciteitsbron nodig. Daarmee is het apparaat met name geschikt voor gemeenschappen op het platteland. Het irrigatiesysteem maakt bovendien bestaande, vervuilende dieselsystemen overbodig. De pomp is goedkoop, ter plekke in elkaar te zetten en heeft weinig onderhoud nodig.

Volgens de Nederlandse ontwikkelaars zijn boeren met het irrigatiesysteem in staat hun oogsten te vervijfvoudigen.

De 18 finalisten waren afkomstig uit de Europese Climate-KIC Accelerator programma’s. In dit programma worden jonge ondernemers uit de cleantech-sector geholpen om zich te ontwikkelen van idee tot succesvolle start-up.

CEO en mede-oprichter Fred Henny van aQyste noemde de prijs een enorme mogelijkheid voor zijn bedrijf. “Onze irrigatiepompen helpen kleine tot middelgrote commerciële boeren hun oogst te vergroten tegen lagere kosten", zei Henny tijdens de prijsuitreiking. "Met de steun en hulp van Climate-KIC helpen we bij het creëren van banen in de groene economie."

Bron: Climate-KIC | Foto's: Climate KIC