10-01-2020 17:00 | Door: Marc Seijlhouwer

Het Britse bedrijf Quorn, dat vleesvervangers maakt van myco-proteïne, laat voortaan de CO2-impact van de producten zien. Die is aanzienlijk lager dan van echt vlees. Quorn hoopt dat andere bedrijven hun voorbeeld volgen en openheid geven over de voetafdruk van producten.

Quorn maakte de verandering vandaag bekend. Aanvankelijk zal 60 procent van de vleesvervangers een CO2-label krijgen. Of dit ook in Nederland gebeurt, is onbekend. In Groot-Britannië (het moederland van Quorn) verschijnen de labels in ieder geval.

Lees ook: Bijenkorf komt met eigen label

CO2-afdruk van tofu

Het label moet laten zien dat de vleesvervanger een duurzamer alternatief is voor vervuilend vlees. De productie en het transport van een kilo quorn-gehakt produceert bijvoorbeeld maar 1,3 kilo CO2-equivalenten, terwijl rundergehakt wel 27 kilo CO2 oplevert. Zelfs vis (3,6 kg CO2) is minder duurzaam dan het vegetarische alternatief. Ook tofu, met 3,5 kg per kilo product, lijkt minder duurzaam.

Met het label wil Quorn bewustzijn kweken bij het publiek, maar het wil ook andere bedrijven overtuigen om openheid te geven. Op dit moment is de milieu-impact van producten vaak lastig te achterhalen en is er in de supermarkt niks over te vinden. Alleen andere duurzame producten zoals havermelk zetten de voetafdruk soms op de verpakking.

Grootste vleesvervanger

Om zeker te weten dat de berekende impact klopt werkte Quorn samen met de Carbon Trust, een onafhankelijke Britse organisatie die al zich al sinds 2001 inzet voor een duurzamere economie. In het Verenigd Koninkrijk is Quorn de bekendste en bestverkopende vleesvervanger.  

Lees ook: Aantal vegaproducten groeit fors

Het label is niet de enige manier waarop Quorn verduurzaming in de hand wil werken. Zo produceren de fabrieken ten opzichte van 2010 een derde minder CO2 en is voor de productie van een kilo quorn 39 procent minder water nodig dan tien jaar terug.

Bron: Quorn