13-01-2020 17:53 | Door: Rianne Lachmeijer

Nederlandse restaurants en hotels kunnen jaarlijks € 582 mln besparen door voedselverspilling aan te pakken. Dat bedrag lopen restaurants en hotels jaarlijks mis door vermijdbare voedselverspilling. Zij verspillen gezamenlijk jaarlijks circa 61 miljoen kilo voedsel. Dat maakte Rabobank bekend tijdens de Horecava, op de slotdag van de Food Waste Challenge.

De inwoners van Haarlem kunnen een jaar eten van het voedsel dat jaarlijks wordt verspild in restaurants en hotels: 61 miljoen kilo. Daarmee is de horecasector één van de meest verspillende sectoren.

Dat was voor Rabobank de reden om in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de Food Waste Challenge op te zetten. Een traject waarin restaurants en hotels hun voedselverspilling aanpakten.

Minder keukenafval en lege borden

Deelnemers aan de Food Waste Challenge focusten op twee aandachtspunten: verspilling tijdens de voorbereiding en achteraf. Zij wilden het keukenafval in de voorbereidingsfase en de restjes die gasten op hun borden achterlaten verminderen. Daarbij kregen ze hulp van Wastewatchers en Hotelschool The Hague.

“De sector staat er echt voor open om stappen te maken op dit gebied”, zei Jos Klerx in een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven. Hij is sectorspecialist horeca & recreatie bij Rabobank. “Het is een sector waar de marges relatief beperkt zijn. Als je dan je voedselverspilling kan verminderen, dan betekent dat ook dat je daadwerkelijk euro's overhoudt.”

Lees hier het volledige artikel.

Afname voedselverspilling met 21 procent

Eerst deden de deelnemende restaurants en hotels een nulmeting, waarbij werd bepaald wat zij in een week aan voedsel weggooiden. Vervolgens werd een besparingsdoel vastgesteld. Het doel: in korte tijd voedselverspilling met 12,5 procent terugdringen. Vervolgens probeerden de bedrijven in zes weken de ambities te realiseren, met hulp van experts. De gemiddelde besparing van de circa honderd horecazaken die het traject succesvol afrondden kwam uit op 21 procent. In 2020 vindt er weer een Food Waste Challenge plaats.

Bekijk de infographic hier groter.

Afbeelding: Adobe Stock | Infographic: Rabobank