17-11-2014 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Waterbesparende technologie moet de milieudruk van rijstbouw verminderen. Vraag is echter of de rijstboeren mee willen doen.

De regeringen van Vietnam, Bangladesh en Colombia werken samen met de Climate and Clean Air Coalition (CCAC) aan grootschalige introductie van een nieuw irrigatieregime. Dat meldt de website SciDevNet.

Bij traditionele rijstbouw staan rijstvelden altijd onder water. Bij de irrigatietechniek AWD (alternate wetting and drying) voeren boeren het water periodiek af. De rijstvelden liggen daarna één tot tien dagen droog, voordat ze opnieuw onder water komen te staan.

Balans

Voordelen van AWD zijn een waterbesparing van 25 tot 30 procent, de uitstoot van het broeikasgas methaan daalt zelfs met 50 procent. Toch is de methode niet onomstreden. Universitair Hoofddocent Jetse Stoorvogel van de Wageningen UR wijst op de stijging in de uitstoot van stikstofverbindingen door AWD. “Uit metingen in India blijkt dat de uitstoot daarvan kan verdubbelen. Maar dat is niet voldoende om de daling van de methaanuitstoot teniet te doen. Voor de totale uitstoot van broeikasgassen valt de balans dus goed uit.”

AWD als irrigatiemethode in opkomst, vooral in landen waar water schaars is. Stoorvogel verwacht dat het een probleem kan worden om de boeren mee te krijgen met de plannen. “De opbrengst van de gewassen gaat door deze irrigatiemethode iets omlaag. Het proces wordt bovendien arbeidsintensiever. Rijstboeren zullen vraagtekens hebben bij wie dat moet gaan betalen. Het is aan hen moeilijk uit te leggen dat het verminderen van emissies belangrijk is.”

De landbouw is wereldwijd goed voor 10 procent van de broeikasgasuitstoot. Volgens de VN zou dat aandeel in Vietnam oplopen tot 73 procent in 2030. Het land wil met AWD de strijd aan gaan tegen dat toekomstbeeld. Stoorvogel: “Dat de regeringen in deze landen AWD omarmen, kan wel eens erg belangrijk worden om het broeikaseffect tegen te gaan.”

Bron: SciDevNet, Jetse Stoorvogel | foto: Pedro Alonso, via Flickr