30-01-2020 14:16 | Door: Marc Seijlhouwer

Een spinoff van Wageningen University and Research (WUR) maakt eiwitten uit gist, als alternatief voor kippeneiwit. Daarmee worden vleesvervangers niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch. Het bedrijf krijgt nu een investering van een half miljoen om samen met de voedselindustrie het product te testen. "Het is bizar hoeveel interesse er is."

FUMI Ingredients heeft een manier gevonden om eiwitten te halen uit gisten, die bijvoorbeeld gebruikt worden bij bierbrouwen. "In een gistcel zitten een heleboel stoffen. Met een proces kunnen wij heel voorzichtig het eiwit uit de cel halen, zonder dat het eiwit stuk gaat. Dat eiwit heeft dezelfde bindende eigenschappen als kippeneiwit", legt oprichter Corjan van den Berg uit aan de telefoon.

Lees ook: Vijf alternatieven voor vlees

Veganistische eiwitten

Zulk eiwit is erg gewild door producenten van vleesvervangers. Die hebben namelijk iets nodig om de soja- of erwtenpoeders aan elkaar te binden. "Kippeneiwit lost erg goed op in water, waardoor het goed bindt. Maar het is niet veganistisch." Met de groeiende trend van plantaardige producten willen steeds meer bedrijven veganistische alternatieven voor vlees aanbieden.

Een product als de gist van FUMI maakt dat mogelijk. Van den Berg merkte dat de industrie om zo'n product zit te springen. "Het is bizar hoeveel interesse er is. Meer dan 70 procent van alle bedrijven die vleesvervangers verkopen in de Nederlandse supermarkten heeft al contact met ons opgenomen."

Lees ook: Nederlands willen liever kweekvlees dan vegetarische vervangers

Een investering van 500.000 euro van Innovation Industries en SHIFT Invest helpt FUMI om de volgende stap te zetten. "Daarmee kunnen we bedrijven die interesse hebben meer tests laten uitvoeren. Zo leren we meer over waar het gisteiwit aan moet voldoen en wat we nog kunnen verbeteren."

Goedkoper dan kip

Vervolgens moet de bescheiden installatie die FUMI nu gebruikt (die een halve kilo eiwit per dag produceert) opgeschaald worden. Dat is volgens Van Den Berg geen probleem. "Dit is een proces dat heel snel radicaal opgeschaald kan worden. Uit onze berekeningen blijkt zelfs dat het eiwit op industriële schaal goedkoper is dan kippeneiwit."

Wanneer zo'n grote installatie er is, kan hij nog niet zeggen. "Daar gaan nog wel enkele miljoenen aan investering overheen. Maar het heeft enorm veel potentie. Ik heb niet voor niets mijn baan bij WUR opgezegd om dit bedrijf te starten."

Aardappels en suikerbieten

Er zijn nu al veganistische vleesvervangers in de winkel te koop. Die gebruiken bijvoorbeeld aardappel- of suikerbietproducten als bindmiddel. "De vraag is groot genoeg om verschillende binders naast elkaar te laten bestaan", denkt Van Den Berg. "En het grote voordeel van gist is dat de productie niet seizoensgebonden is. Wij kunnen het hele jaar door leveren; dat kan met aardappel en suikerbiet minder makkelijk."

Lees ook: De veganistische alternatieven bij IKEA

Bron: FUMI Ingredients | Beeld: Adobe Stocks/FUMI