10-02-2020 17:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ons nieuwe magazine is uit. Deze maand staat het volledig in het teken van duurzame voeding. Hoe ga je als bedrijf voedselverspilling te lijf? Wat eten mensen in de toekomst? En hoe kan landbouw overstappen op een duurzaam systeem? In 67 pagina's praten we je helemaal bij.

Wat ligt er straks in de supermarkt?

Over dertig jaar is onze manier van eten totaal anders, en dat zullen we merken in de supermarkt. Zo min mogelijk dierlijke producten en veel plantaardige, maar eiwitrijke alternatieven. Insectenballetjes, zeewier vol belangrijke vitaminen en mineralen en nieuwe vleesvervangers van algen behoren tot de dagelijkse kost. Zo moeten we straks wel eten, als er tien mld mensen op aarde wonen.

De echte prijs van voedsel

Tijdens Rabo Food Forward gingen boeren, overheid en startups met elkaar in discussie over oplossingen voor de landbouwsector. Iedereen is het over één ding eens: de waarde van voedsel moet omhoog. Als producenten meer geld krijgen, kunnen ze meer investeren in klimaattechnieken of voedsel dat minder zwaar drukt op het milieu. Zo zijn er kippen die 35 procent minder CO2 uitstoten dan normale kippen.

Kan Nederland de wereld blijven voeden?

We exporteren als Nederland een heleboel voedsel. Dankzij een omvangrijke zuivel- en vleessector én state-of-the-art tuinbouw techniek is ons land wereldwijd voorloper. Maar is dat houdbaar nu de stikstofcrisis en het klimaatakkoord een wissel trekken op de toegestane uitstoot? Als Nederland zijn koppositie wil behouden moeten overheid, boeren en tuinders toekomstgericht zijn. In elke stap van de keten. Hoe vervuilend is een verpakking bijvoorbeeld? Is er een duurzamere bron van veevoer? En moeten er meer plantaardige eiwitten geproduceerd worden?

Subsidieloos zonnepark

Naast de special over voedsel en gezondheid staan er nog veel meer dingen in het blad. Zo voorspelt de CEO van GroenLeven dat we over vijf jaar subsidievrije zonneparken bouwen. Heeft een uitvinder het idee om energie op te slaan in stenen. En nemen we een kijkje in het nieuwe circulaire kantoorgebouw van Triodos, midden tussen de bomen en bijna helemaal van hout.

Lees het magazine online