28-02-2020 13:40 | Door: Marc Seijlhouwer

Vanaf Augustus kunnen Nederlanders de nieuwe vegetarische Zweedse gehaktballetjes van Ikea proeven. De balletjes hebben volgens de meubelgigant dezelfde textuur als de vleesballetjes en bevatten geen soja.

De balletjes komen naast de Zweedse gehaktballetjes met vlees en de groenteballetjes. Waar de groenteballetjes qua textuur en eiwitten nog merkbaar verschillen van de vleesvariant, is dat met de nieuwe vegaballetjes niet het geval. Het eiwit komt van gele erwten, in combinatie met haver, aardappel, ui en appel.

Allergenen

Ikea wilde per se geen allergenen gebruiken in het product, zodat zoveel mogelijk mensen het kunnen eten. “Sommige mensen zijn allergisch voor soja, dus daar kozen we niet voor. Hetzelfde geldt voor lupine (een bonensoort, red),” vertelt receptontwikkelaar Susanne Österberg in een blog.

Lees ook: Vijf duurzame alternatieven voor vlees

Bijkomend voordeel is dat gele erwten volgens Österberg typisch Zweeds zijn. “Gele erwtensoep is een traditioneel gerecht, dat vaak wordt gegeten voorafgaand aan pannenkoeken.” In Nederland kennen we eenzelfde traditie met ‘onze’ groene erwtensoep.

Zoet tegen het bittere eiwit

Appel lijkt een opvallende toevoeging aan het hartige balletje. “Eiwitten kunnen wat bitter smaken. De zoetheid van de appel balanceert de smaak, samen met de kruiden: peper, piment en zout.”

De balletjes zullen op precies dezelfde manier geserveerd worden als de vleesballetjes. Met puree, vossenbessenjam en roomsaus. Wie liever thuis eet, kan ze in de Ikea supermarkt uit de diepvries halen.

Lees ook: Hoe Ikea zijn restaurants duurzamer maakt

Klimaatpositief

Na Europa volgt de rest van de wereld. “Alleen zijn sommige dingen die in Europa allergenen zijn, dat niet in andere continenten, en vice versa.” Ikea begon vorig jaar met het ontwikkelen van de balletjes en testte de smaak begin dit jaar. Nu zijn ze klaar voor de markt. De woordvoerder van Ikea bevestigt dat de balletjes ook in Nederland vanaf augustus in de restaurants en vriezers van Ikea liggen.

Het meubelbedrijf wil in 2030 klimaatpositief zijn. De vegetarische balletjes hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan de vleesballetjes en passen daarmee in de klimaatambitie van Ikea. Ikea verkoopt momenteel 130 miljoen gehaktballetjes per jaar.

Leest ook: € 200 mln voor klimaatambities van Ikea

Bron: Ikea