20-04-2020 15:50 | Door: Marc Seijlhouwer

De Nederlandse restaurantketen Yoghurt Barn wordt klimaatpositief door de uitstoot van het restaurant te compenseren met boomprojecten in het buitenland. Daarbij compenseert het bedrijf 110 procent van de uitstoot en is het dus klimaatpositief. Ook probeert het de voetafdruk van de bedrijfsvoering en het verkochte voedsel te verlagen.

Voorlopig is de uitstoot van de dertien Yoghurt Barns in Nederland nog legendarisch laag. Vanwege de coronadreiging zijn ze allemaal dicht; afgelopen weekend kon men in vier van de vestigingen yoghurt afhalen. "Maar als we straks weer open zijn, willen we dat iedereen klimaatpositief bij ons kan eten", vertelt CEO Wouter Staal van Yoghurt Barn. Vanaf 22 april haalt de keten officieel meer CO2 uit de atmosfeer dan dat het toevoegd via het verkochte eten en drinken.

De compensatie gaat met hulp van Trees for All, een organisatie die boomprojecten in Nederland en het buitenland heeft. In het buitenland hebben de projecten een officieel CO2-certificaat waarin staat hoeveel CO2 elke boom kan compenseren.

Lees ook: Nieuwe plantaardige yoghurt lanceert midden in coronacrisis

Voetafdruk van zuivel en fruit

Maar ondertussen wil Staal het liefst zo min mogelijk bomen hoeven planten. "Hoe meer we onze eigen voetafdruk weten te verkleinen, hoe minder bomen we nodig hebben." Dus praat hij met de leveranciers van het voedsel en drinken, dat goed is voor 86 procent van de uitstoot van Yoghurt Barn. "We praten met Arla, over hoe de voetafdruk van zuivel lager kan." Dat is een heikel punt, want zuivel is een vrij vervuilende voedingsstof; per kilo zuivel komt ongeveer 8 kilo CO2 vrij. Ter vergelijking: een kilo kip stoot maar 6 kilogram uit. "Maar we hebben het voordeel dat we helemaal geen vlees of kaas verkopen; dat stoot nog meer CO2 uit."

Verrassend genoeg is ook fruit een grote factor in de voetafdruk van Yoghurt Barn. Van de ongeveer 1.000 ton CO2 die de keten in een jaar uitstoot komt 240 ton van fruit. Dat komt onder andere omdat de mango's, aardbeien en frambozen voor smoothies en bowls vaak uit het buitenland moeten komen. De voetafdruk verlagen is niet makkelijk, weet Staal.

"Maar er is ieder jaar een moment dat het qua kosten voordeliger wordt om het uit Nederland te halen, waar het vaak milieuvriendelijker gekweekt is. Wanneer dat moment is, hangt af van hoeveel geld je over hebt voor het fruit." En daar zit hem de kneep: omdat Yoghurt Barn de uitstoot sowieso compenseert, en daar extra geld aan kwijt is, mogen (duurzame) inkopen wat extra kosten. "En hoe meer we bij inkoop de voetafdruk verminderen, hoe minder we hoeven te compenseren."

Lees ook: Bomen planten met overgebleven pensioengeld

Helft plantaardige yoghurt

Staal verwacht dat daardoor de voetafdruk van zijn bedrijf verder omlaag kan. "Bovendien zie ik dat men steeds vaker kiest voor plantaardige zuivel; nu is dat 30 procent van wat we verkopen, maar dat gaat binnen twee jaar naar de helft, denk ik." Helemaal van zuivel afstappen zal Yoghurt Barn nooit doen, vertelt Staal. "Het is de keuze van de klant. En we heten Yoghurt Barn, dus we blijven yoghurt verkopen."

Bron: Yoghurt Barn | Beeld: Yoghurt Barn