26-11-2014 13:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoek naar het bevorderen van duurzame voedselproductie en consumptie focust vaak op het gedrag van consumenten. Professionals spelen echter ook een belangrijke rol.

Facility managers, cateraars en vooral koks zijn in de sector de professionals met invloed. Zij spelen een cruciale rol bij het bevorderen van duurzame productie en consumptie. Deze groep zorgt voor de inkoop en opslag, beslist over de ingrediënten en de smaak.

Dit stelt de promovenda aan de Wageningen Universiteit in haar onderzoek. Consumenten bepalen zelf welke producten ze kopen. Voor hun keuzes zijn ze echter afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals voedselproductie en aanbod. Die factoren bepalen uiteindelijk de duurzaamheid van de maaltijd. In een kantine zonder duurzaam aanbod heeft zelfs de meest verstokte liefhebber geen andere keus.

Om die reden adviseert Sargant meer aandacht voor het trainen van professionals in de keten op relevante competenties. Ook de ontwikkeling van een goede infrastructuur voor distributie, opslag en bereiding verdient meer aandacht. De branche is bovendien gebaat bij duurzame productie en consumptie. Bewust inkopen en het voorkomen van verspilling bespaart kosten. Daarnaast kunnen restaurants, kantines en cateringbedrijven zich onderscheiden van hun concurrenten met een duurzaam beleid.

Bron: NWO | Foto: Chiot's Run, via Flickr