05-06-2020 12:52 | Door: Jaime Donata

De oprichters van De Vegetarische Slager starten een nieuw project om duurzame kaas en melk te maken. Een uitdagende missie, want kaas blijkt nog ingewikkelder om te maken zonder dieren dan kip, gehakt of worst.

December 2018. Jaap Korteweg en Niko Koffeman doen De Vegetarische Slager over aan Unilever. Nu zijn ze terug met een nieuwe project: Vegan Cowboys, waarmee ze caseïne en andere dierlijke eiwitten die nodig zijn voor de bereiding van kaas en boter, willen laten produceren van gras.

Of ze met hun plannen voor veganistische zuivel niet wat aan de late kant zijn weten ze niet, maar Jaap Korteweg kijkt naar de kansen die er liggen: “Er zijn op dit moment wereldwijd vijf of zes spelers die serieus bezig zijn met veganistische zuivel. Je hebt in Amerika een partij die vegan ijs maakt, maar er zijn eigenlijk nog nauwelijks veganistische zuivelproducten op de markt. Uiteindelijk gaat het om een goed product. Wij waren ook niet de enige op de markt toen we begonnen met De Vegetarische Slagers – maar kijk eens waar dat is geëindigd.”

Lees ook: Ons profiel van Jaap Korteweg

Overname van een Belgisch eiwittenbedrijf

Korteweg gaf zichzelf 10% procent kans van slagen toen hij samen met Niko Koffeman begon aan het avontuur om goede en lekkere vegetarische vleesvervangers op de markt te brengen. De verkoop van De Vegetarische Slager aan Unilever in 2018 gaf de twee duurzame ondernemers ruimte en tijd om na te denken over het maken van veganistische zuivel. Korteweg: “Voor dit avontuur gaf ik mezelf aanvankelijk 1% kans op slagen, maar toen ik stuitte op het Belgische laboratorium Oxyrane waar men was geslaagd om een humaan eiwit te maken zonder eiwit, wist ik dat het de moeite zou kunnen lonen om te kijken of we ook dierlijke eiwitten kunnen nabootsen met planten.”

Melk van gras zonder koe

Begin 2019 is de kogel door de kerk en nemen Korteweg en Koffeman het complete laboratorium over, inclusief personeel. Korteweg: “We willen onze vega-zuivel echt van gras maken – net zoals in de natuur, doorfermentatie na te bootsen, een proces dat ook plaatsvindt in de koeienmaag. Daarin zijn we wel uniek. Gras is het meest duurzame gewas dat er is. Het heeft geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig, dus je kunt het echt 100% biologisch telen. Toen we vorig jaar begonnen, zeiden wetenschappers dat het onmogelijk was – melk maken van gras, zonder koe. Maar een half jaar later hoorden we: het kan wel, het kost alleen tijd en geld.”

Those Vegan Cowboys

Those Vegan Cowboys, zoals Korteweg en Koffeman zich nu noemen, denken ongeveer zeven jaar nodig te hebben om op serieuze schaal met producten op te markt te komen. ‘’Al hopen we wel al eerder op kleinere schaal iets lekkers te kunnen presenteren. Het is een complex onderzoek. Maar als het lukt, draagt dit project zeer positief bij aan dierenwelzijn en een eerlijkere voedselverdeling. Veeteelt neemt momenteel 70% van het huidige landbouwareaal in beslag. Als je dit areaal gebruikt voor plantaardig vlees en zuivel heb je maar de helft of minder nodig, wat de biodiversiteit sterk ten goede zou komen.’’

Lees ook: Waarom werd de Vegetarische Slager verkocht?

Bron: Those Vegan Cowboys | Beeld: Adobe Stock