15-06-2020 11:52 | Door: Jaime Donata

Beyond Meat, Inc. de Amerikaanse wereldspeler op de markt voor plantaardig vlees, opent zijn eerste Europese co-productiefaciliteit in Zoeterwoude. De Nederlandse vleesimporteur Zandbergen World’s Finest Meat gaat producten van Beyond Meat maken en is ook ketenpartner in de distributie van alle Beyond Meat producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

In 2019 werd Zandbergen de Europese distributeur van Beyond Meat. Adriaan Figee, Chief Commercial Officer van Zandbergen:  “Sommige mensen zien deze samenwerking misschien als een vreemde move – maar dat is het niet. Wij hielden de markt voor plantaardig vlees al langer in de gaten. Als proteïneleverancier hebben wij wat betreft vlees altijd in het hogere kwaliteitssegment gezeten. Beyond Meat is een prachtig merk met mooie, hoogwaardige producten. Die wilden we graag toevoegen aan onze portfolio. En voor Beyond Meat zijn wij een interessante partner vanwege onze ervaring met vlees en ons enorme distributienetwerk.”

Assembleren en distribueren

In de nieuwe Beyond Meat fabriek, die eigendom is van Zandbergen, zullen de Beyond Meat Sausages en Burgers worden gemaakt. Het basisproduct hiervoor, de tot plantaardig vlees bewerkte eiwitten, zal worden gemaakt door Beyond Meat zelf, in een aparte fabriek in Enschede. Figee: “Beyond Meat hanteert in Nederland hetzelfde businessmodel als in Amerika. Zij maken het basisproduct en het verwerken, assembleren en distribueren laten ze over aan de partners. Beyond Meat is in de kern een techbedrijf. Hun focus ligt bij research en development. Daarnaast doen ze de branding ook zelf.”

Duurzaam produceren en verpakken

De samenwerking met Beyond Meat is een stap in de goede richting van duurzame voedselvoorziening. Maar Zandbergen zelf wil zelf ook bijdragen aan het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. Figee: “Natuurlijk zijn de plantaardige vleesvervangers duurzaam en dragen we met ons partnership ook bij aan een transitie naar een meer duurzame eitwitconsumptie. Maar de duurzame ambities van Zandbergen liggen met name op energiebesparing en het optimaliseren van de keten.”

In 2006 werd Frigomundo geopend, een van de modernste faciliteiten voor koudeopslag in Nederland met het grootste systeem van zonnepanelen. Figee: “Er liggen 5800 zonnepanelen op ons dak en ook de nieuwe productiefaciliteit voor Beyond Meat was voor ons een uitgelezen kans om te laten zien hoe we efficiënt kunnen omgaan met materialen en energie.”

Ook probeert Zandbergen, waar mogelijk, zo zuinig mogelijk om te gaan met verpakkingsmaterialen. Figee: “Wij besparen hier graag aan de voorkant van de keten. Bijvoorbeeld door zelf folie in te kopen dat we op maat kunnen verwerken, in plaats van kant en klare plastic trays. Als je dat soort inkoopkeuzes loslaat op de totale jaarplanning dan kom je echt uit op een besparing van 30% aan verpakkingsmateriaal – en dat zijn omgerekend ook weer honderden vrachtwagens die niet door het land hoeven te rijden.”

Bron/Beeld: Beyond Meat