30-06-2020 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De coronacrisis laat zien wat de problemen zijn met het gezondheidsbeleid in Nederland. Dat stelt Rob Baan, producent van microgroente en cress, in de ChangeCast van DuurzaamBedrijfsleven. We heffen verkeerde belastingen, focussen op genezen in plaats van voorkomen en doen te weinig aan educatie over gezonde voeding. Terwijl we hier de beste groentenkwekers ter wereld hebben.

De restaurants zijn misschien weer open, maar voor Rob Baan en zijn bedrijf Koppert Cress was het de afgelopen tijd afzien. Zijn microgroenten, van babybroccoli tot tuinkers, vinden vooral gretig aftrek bij restaurants. Deze waren twee maanden op slot, waardoor Baan’s omzet daalde tot slechts 10 procent van normaal.

Baan, die erg dankbaar is dat hij dankzij de NOW-regeling zijn vaste personeel kon behouden, schreef in de crisisdagen een brief naar de overheid. Als het personeel er toch was, kon hij dan geen cress kweken voor het algemeen publiek? Maar nee: dat zou als staatssteun gelden. “Bovendien at Nederland volgens het Voedingscentrum al gezond genoeg, vertelden ze me”.

Overstappen op gas door belastingen (5:40)

Baan heeft meer onvrede over de overheid. Zijn kas gold als een van de duurzaamste van Nederland; hij kreeg er zelfs een prijs voor. Hij stapte een tijdje terug volledig over op (groene) elektriciteit; de kas had geen aardgas meer nodig. “Tot de regering met de hogere ODE-heffing kwam, die elektriciteit duurder maakte. Daardoor werd het voor mij niet meer rendabel en moest ik terug naar gas.”

Dat terwijl cress (en in het algemeen groente uit Nederlandse kassen) het land zoveel beter en duurzamer kan maken. Baan is een vurig pleitbezorger van de kassen. “Wat we hier hebben is uniek; historisch groeiden de kasgebieden in Nederland uit tot de sterksten ter wereld. Kassen hier hebben de modernste apparatuur.” Dat veel Nederlanders dat niet door hebben, komt door een gebrek aan communicatie. “Een goede teler is niet per se een goede communicator. We zijn te bescheiden als sector.” Dat komt ook omdat groente niet het kostbaarste voedsel is dat mensen kopen; vlees geniet meer aanzien.

Lees ook: Kas wordt energieneutraal dankzij transparante zonnecellen

Voorkomen is beter dan genezen (19:00)

Dat zou andersom moeten zijn, want groenten zijn ontzettend belangrijk, legt Baan uit. Hij pleit voor een ministerie van Voeding en Gezondheid. “Elk huishouden denkt in voeding en gezondheid, maar de overheid niet; die denkt alleen aan reparatie. De tuinbouw is er om de stad gezond te houden.” Baan verwachtte dan ook dat het ministerie mensen wel zou adviseren om gezond te eten, om hun weerstand tegen de gevolgen van het coronavirus te verbeteren. Maar zo’n advies kwam niet.

Het maakt Baan een beetje cynisch over andere maatregelen, zoals een suikertaks, om gezond eten te promoten. “Ik zie het niet gebeuren; wij verhogen juist de btw op groenten en fruit. Ik heb twee maatregelen gezien: belasting op groene stroom en op groenten en fruit.”

Lees ook: Volgens Jaap Seidell moet ons voedselsysteem radicaal op de schop

Groen herstel (21:00)

Gelooft hij wel in groen herstel na de crisis, waar steeds meer bedrijven en ook de Europese Unie voor pleiten? “Ik wou dat ik ja kon zeggen, maar ik ben erg teleurgesteld in wat overheden doen. Er gaat vanuit gemeenten een heleboel geld naar 5 procent van de mensen die om de een of andere reden niet mee kan komen. Terwijl je beter mensen éénmalig kan helpen om gezonder te worden, zodat er blijvend herstel is. Leer mensen gezond eten en je hebt er langer profijt van.”

Baan weet dat dat niet makkelijk is. “We doen niet meer aan schooltuinen, we geven geen kookles meer op school. Je moet het zelf uitzoeken en dat heet vrijheid. Terwijl het de verantwoordelijkheid van de overheid zou moeten zijn om mensen weerbaar te maken tegen de voedingsindustrie.”

Bekijk de video voor het hele gesprek. Of luister als podcast:

Interview: Paul van Liempt | Beeld: Koppert Cress