02-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De ‘Air Root Purifier’ is een bouwsysteem dat luchtvervuiling gebruikt voor het kweken van gewassen. Producent Jansen Gebiedsinnovatie won er de Innovatieprijs Valleiregio voor.

De Air Root Purifier zet vervuiling van fijnstof, stikstof en ammoniak om in mest. De jury prees de vinding vanwege de lage investeringsdrempel, het duurzame karakter en de mogelijkheid tot brede toepassing.

Met het modulaire systeem kunnen gewassen worden gekweekt op groene daken, gevels, en inpandige oppervlakten. Het type gewas is afhankelijk van de hoeveelheid en de aard van de vuile lucht. Volgens de producent kan biomassa, veevoer of zelfs sla voor menselijke consumptie gekweekt worden met het systeem.

Het levende dak is toepasbaar in de industriële en agrarische sector, bijvoorbeeld op pluimveestallen. De bedenkers zien voor het systeem ook toepassingen als klimaatbeheersing in scholen en verzorgingstehuizen. Door de robuuste en eenvoudige techniek heeft de dakoplossing volgens Jansen een relatief korte terugverdientijd, vijf tot tien jaar.

 

Bron: Regionaal Centrum voor Technologie de Vallei | Foto: Regionaal Centrum voor Technologie de Vallei, via Youtube