09-07-2020 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bierbrouwer Gulpener opent binnenkort een nieuw brouwhuis, dat volgens het bedrijf het duurzaamste brouwhuis van Europa is. De nieuwe installatie vervangt de uit 1965 stammende brouwerij die ‘technisch versleten’ is, aldus directeur Jan-Paul Rutten van Gulpener.

“We zijn het nieuwe brouwhuis aan het opstarten”, zegt Rutten in een telefonische toelichting. “De bouw is klaar, we zijn bezig om alles op elkaar aan te sluiten, te testen en te finetunen. De eerste resultaten en metingen in de ketel zien er goed uit, maar het duurt nog een week of twee voordat we het bier daadwerkelijk kunnen proeven.”

Gulpener profileert zich al jaren als duurzame onderneming en ‘vrije brouwer’. “We willen in 2030 helemaal fossielvrij zijn”, zegt Rutten. “Het nieuwe brouwhuis is een belangrijke stap in onze duurzame strategie. Er zitten een paar spannende innovaties in die het energieverbruik met 75% verlagen.”

Warmtepomp 

Zo wordt het bier tijdens het brouwproces op temperatuur gebracht met de injectie van zowel stoom als heet water. “Stoom kun je niet bufferen, dat moet je op temperatuur brengen op het moment dat je het nodig hebt, warm water kun je wel bufferen”, legt Rutten uit. “De warmtepomp die we in fase 2 gaan installeren produceert water van 110 graden, en levert stoom als we het nodig hebben. Daardoor hebben we de piekbelasting kunnen halveren. Daarnaast is er een nieuwe techniek toegepast die het koken van het brouwsel vervangt. Door de zogenaamde Eco Stripper wordt de verdamping van het brouwsel gereduceerd van 9% tot 1%. Gulpener is de eerste speciaalbierbrouwerij ter wereld met deze techniek. Dat scheelt heel veel energie.”

 

Een andere innovatie betreft de filtertechniek. Omdat Gulpener alleen gebruik maakt van grondstoffen die regionaal geteeld worden, kampt het bedrijf vanwege het wisselende weer met verschillen in kwaliteit en samenstelling van bijvoorbeeld brouwgerst. “Daarom gebruiken we een nieuwe industriële filtertechniek, die de grondstoffen helemaal vermaalt. Daardoor worden we niet meer beperkt door het filterbed dat normaal ontstaat doordat de grondstof naar de bodem zakt. Het stelt ons nu zelfs in staat om ook lokale oergranen zoals emmertarwe en rogge in het brouwproces te gebruiken. Daardoor kunnen we innoveren met smaak, en stimuleren we tegelijkertijd de lokale biodiversiteit.”

Fossielvrij in 2030 

De medewerkers van Gulpener zijn nauw betrokken bij de duurzame strategie van het bedrijf. ‘Het verbond met de natuur’ was al door alle medewerkers ondertekend, en wordt iedere vijf jaar herzien en eventueel aangescherpt. “De doelstelling om in 2030 fossielvrij te zijn hebben we nu ook toegevoegd. Tijdens de nieuwjaarsborrel hebben alle medewerkers het nieuwe ambitiestatement ondertekend. Dat zorgt voor bewustzijn en commitment bij iedereen. Je moet toch iedereen meekrijgen in dit proces.”

Hoe kijkt Rutten aan tegen de grote concurrerende brouwers, die inmiddels ook allemaal duurzaamheid hebben omarmd? “Gelukkig is er meer aandacht voor. Dat is goed. De nieuwe brouwtechnieken die wij gebruiken zijn open source. Ze mogen op bezoek komen en alles komen bekijken.”

Lees ook: Grolsch haalt straks tweederde van de warmte uit een duurzamere bron

Green washing

Maar Rutten is nog niet overtuigd dat de grote brouwers hun duurzame strategie met hart en ziel inzetten. “Er zit veel marketing in. Een ander woord daarvoor is greenwashing. Kleine successen worden breed uitgemeten. Het wordt allemaal heel technisch en cijfermatig aangevlogen, terwijl het om veel meer gaat, zoals het betrekken van je medewerkers en je omgeving.” 

De feestelijke opening van het nieuwe brouwhuis is uitgesteld vanwege de coronacrisis. “Dat halen we wel een keer in”, zegt Rutten. Corona had de afgelopen maanden een stevige impact op het bedrijf, dat normaal gesproken veel bier levert aan de horeca. “Met alle regelingen vangen we de meeste klappen wel op, maar ik hoop dat het niet al te lang duurt.”

Lees ook: Oud bier van Bavaria wordt handenalcohol

Bron & beeld: Gulpener