21-07-2020 11:52 | Door: Marc Seijlhouwer

KFC wil in Rusland kipnuggets van kweekvlees verkopen. In samenwerking met een Russisch biotechbedrijf zegt de fastfoodketen nuggets te kunnen maken van een combinatie van in een lab gekweekt kippenvlees en planten. Nog deze herfst moeten de nuggets klaar zijn om te proeven.

Het Russische 3D Bioprinting Solutions gaat de kipnuggets maken; KFC levert de korst en kruiden, zodat ze net zo smaken als nuggets van ‘echte’ kip. 3D Bioprinting Solutions heeft ervaring met het printen van biologisch materiaal, maar gebruikt normaal gesproken geen kweekvlees. Een woordvoerder vertelde aan website New Atlas dat ze voor dit project echter wel kip gaan kweken in een laboratorium. Hoe ze dat doen, is geheim.

Schoner vlees, minder vervuiling

Het project is nog experimenteel, maar lijkt een volgende stap in de duurzaamheidsstrategie van KFC. Eerder kwam het bedrijf al met een vegetarische versie van de kipburger, een paar jaar nadat concurrenten als Burger King en McDonald's al vega-opties op het menu zetten.

Lees ook: Nederland wil liever kweekvlees dan vegetarisch eten

De gekweekte, geprinte kipnuggets zijn ‘schoner’: ze bevatten geen hormonen en andere toevoegingen die wel in echte kip zitten. Ook voor het dierenwelzijn is geprinte kip een stap vooruit. Kippenstallen zorgen lokaal bovendien voor vervuiling met fijnstof, die met gekweekte kip voorkomen wordt.

Kweekvlees en klimaatverandering

Qua CO2-uitstoot is gekweekte kip een ingewikkelder verhaal. Mosa Meat, het Limburgse bedrijf van ‘kweekvleesprofessor’ Mark Post, focust zich op rundvlees, omdat daar op dit moment de meeste klimaatwinst te halen is. Runderen stoten relatief veel meer CO2 uit dan kip. Het productieproces van kweekvlees kost veel warmte, waardoor het (voorlopig) qua CO2-uitstoot niet duurzamer is dan de hyperefficiënte kippenstal. KFC mengt het kweekvlees echter met ‘plantaardig materiaal’, waardoor de voetafdruk van de nuggets mogelijk wel kleiner is dan die van de volvlezige evenknie.

Het eindproduct moet zowel qua smaak als textuur zoveel mogelijk lijken op een normale kipnugget. Of dat lukt, weten we deze herfst. Dan hoopt 3D Bioprinting de eerste eetbare nuggets klaar te hebben. Daarna volgen een lange periode van proeven en testen, tot KFC trevreden is over de kwaliteit. De tests vinden plaats in Moskou; het is nog niet bekend of de nuggets naar Nederland komen.

Lees ook: De Rotterdamse KFC werd een weekje helemaal vegetarisch

Bron: KFC | Beeld: KFC