31-07-2020 08:00 | Door: Emma Rotman

Een plantaardige burger produceren, personaliseren en bereiden: de robot van de Israelische startup SavorEat doet het allemaal in nog geen 6 minuten. Dankzij de 3D-printer is het mogelijk om de smaak en textuur van de burger ter plekke aan te passen aan ieders wensen.

Het creëren van een echte vlees-textuur is dé uitdaging om het grote publiek aan de plantaardige eiwitten te krijgen. SavorEat claimt nu dat zijn robot daar de oplossing voor heeft. “Stel je een biefstuk voor. Daarin zit spier, vet, bindweefsel, soms zelfs stukjes bot. Elke biefstuk heeft een andere samenstelling van die elementen en dus ook een andere textuur en ander mondgevoel”, vertelt CEO Racheli Vizman aan FoodNavigator.com.

De robot van SavorEat is in staat om elke burger een andere textuur en smaak te geven en dus aan te passen op de wensen van klanten. “Deze robot kan productiemethoden vervangen”, aldus Vizman. Binnen een jaar wil SavorEat een pilot starten om burgers te produceren. Daarvoor gaat de startup samenwerken met de Israelische burgerketen Burgus Burger Bar. Volgens Vizman maakt dat Israel het eerste land om 3D-geprint voedsel beschikbaar te maken voor het grote publiek.

Plant-based boom

Volgens Vizman zullen vraag en aanbod van plantaardig voedsel een grote vlucht nemen. Zelf raakte zij in haar zoektocht naar plantaardige producten gefrustreerd door het beperkte aanbod. Die frustratie leidde tot innovatie. Nu, drie jaar later, spreekt Vizman van een plant-based boom.

Waar hierbij tot nu toe het nabootsen van de smaak van vlees centraal stond, ziet zij nu een markt ontstaan voor het personaliseren van producten. “Wij hebben een compleet nieuwe aanpak. Als je denkt aan de koplopers in de sector, dan denk je aan Impossible en Beyond Meat, die echt de ervaring van vlees eten benaderen. Maar uiteindelijk kun je in de supermarkt de samenstelling van die producten niet beïnvloeden.”

Houdbaarheid

De houdbaarheid van de ingrediënten is uitzonderlijk: ze kunnen tot zes maanden bewaard worden bij kamertemperatuur. De formule van SavorEat is uniek door het bindmiddel: een afgeleide van cellulose, dat in de celwanden van planten zit. Het ingrediënt werd ontwikkeld door onderzoekers aan de Hebrew University van Jerusalem.

lees ook: Maak kennis met de plant ball: het nieuwe Zweedse balletje van IKEA

Bron: FoodNavigator | Beeld: AdobeStock