14-08-2020 11:34 | Door: Rianne Lachmeijer

Het voedingsbedrijf Upfield introduceert CO2-labels voor onder andere plantaardige boter, spreads en margarine. Het bedrijf is bekend van merken als Becel, ProActiv en Rama. Eind 2021 wil Upfield op 100 miljoen producten de CO2-uitstoot op de etiketten vermelden. Dit moet consumenten aanmoedigen om duurzamere voedselkeuzes te maken.

Plantaardige spreads, margarines, plantaardige boters en plantaardige crèmes van een aantal merken van Upfield hebben al een CO2-label. Zo staat de CO2-uitstoot van de Country Crock Plant Butter in de Verenigde Staten al op het etiket vermeld. En ook de Flora Plant die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland in de schappen ligt draagt een CO2-label.

Minder impact op het klimaat

Het komt het voedingsbedrijf goed uit om de CO2-impact van haar producten te delen op de etiketten, omdat uit een studie die het bedrijf liet uitvoeren door het Zwitserse duurzaamheidsadviesbureau Quantis bleek dat haar producten hier relatief goed op scoren. De resultaten zijn opgenomen in een studie die begin dit jaar in het International Journal of Life Cycle Assessment verscheen. Daarin werden 228 plantaardige spreads en crèmes beoordeeld.

De onderzoekers wilden weten in hoeverre plantaardige producten beter zijn voor het milieu dan hun dierlijke evenknieën. ‘Deze studie bevestigde dat plantaardige spreads een lagere impact hadden op het klimaat, het water en het land dan boter, ondanks de variabiliteit van product-recepten, geografische gebieden en de invloed van veranderingen in landgebruik’, schrijven de onderzoekers.

Lees ook: Ons voedselsysteem moet op de schop, vindt Jaap Seidell

Consumenten overtuigen met vermelding CO2-uitstoot op etiketten

Upfield verwacht dat de vermelding van de CO2-uitstoot op etiketten consumenten helpt om duurzamere keuzes te maken. Het bedrijf verwijst naar een rapport dat in Nature Climate Change verscheen. Daarin staat dat consumenten de CO2-uitstoot van hun voedsel onderschatten. De vermelding van de CO2-uitstoot van producten zien zij als een veelbelovende en relatief makkelijke oplossing om de kennis van consumenten te vergroten. Upfield hoopt dat consumenten kiezen voor voeding met lagere milieueffecten als zij directe vergelijkingen kunnen maken tussen verschillende voedingsgroepen.

Lees ook: Een hotdog of groene salade; hoe verkoop je gezond en duurzaam gedrag?

Bron: Upfield | Afbeelding: Adobe Stock