05-12-2014 07:45 | Door: Willemien Groot

De Britse 2 Sisters Food Group gaat elektriciteit en warmte opwekken uit het eigen voedselafval. De fabrieken benutten ook de geproduceerde restwarmte.

De voedingsprocent wil de organische reststromen niet langer naar de vuilstort brengen, maar zelf gebruiken. Het bedrijf H2 Energy plaatst voor de 2 Sisters Food Group bij de 43 Britse productiefaciliteiten een biovergistingsinstallatie. Warmtekrachtcentrales zetten het geproduceerde biogas om in elektriciteit en warmte.

De eerste fase van het mega-project duurt drie jaar. In die periode bouwt H2 Energy bij tien fabrieken een vergister. Die leveren samen 40.000 megawatuur elektriciteit en 70.000 megawattuur warmte. Met de overeenkomst is een totaalbedrag van £ 50 mln gemoeid. De opdracht creëert voor H2 Energy uit Liverpool 250 nieuwe arbeidsplaatsen.

 

Besparingen

 

De investering helpt het voedingsmiddelenconcern bij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. De investering leidt tot een jaarlijkse emissiereductie van 35.000 ton CO2. Dat is ongeveer 10 procent van de totale niet-transport gerelateerde uitstoot. Het concern verwacht verder een vermindering van 20.000 transportbewegingen per jaar.

Voedingsproducent 2 Sisters Food Group levert onder andere vlees, vis en gevogelte, en kant-en-klaar maaltijden. Bij het concern werken 23.000 mensen, verspreid over 43 productielocaties in het Verenigd Koninkrijk en vestigingen in Ierland, Nederland en Polen. In Nederland heeft 2 Sisters zes fabrieken die vallen onder de dochteronderneming Storteboom.

Bron: Edie.net | Foto: Ralph Aichinger, via Flickr