09-10-2020 15:17 | Door: Eva Segaar

Een vaak gehoord gemis uit veganistische hoek is een gebakken ei. Het bakken van verkruimelde tofu met wat peper en zout komt nog het meeste in de buurt, maar smaakt niet hetzelfde. Ruud Zanders, één van de oprichters van Kipster, heeft daar nu iets op bedacht: roerei nagemaakt van groenten, wat volgens hem wel als ei smaakt. "Dit is de toekomst."  

Kipster is ruim twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling, want het bleek nog knap lastig om de structuur van ei na te maken. Samen met studenten van de Wageningen Universiteit en Research (WUR) en tal van andere partijen is het gelukt een goedje van onder andere gist en eiwitconcentraat uit soja te maken, dat volgens kippenboer Zanders hetzelfde mondgevoel heeft als ei. De naam? Veggs.

Lees ook: De voedselketen is ingewikkelder dan je denkt

Klimaatneutrale eieren

In het laboratorium werken ze op dezelfde manier als op de boerderij.  “Daar stoppen we de plantaardige grondstoffen in een kip, die dan een ei m aakt; in het laboratorium maken we van de grondstoffen direct een ei,” zegt Zanders. Kipster wordt geroemd om haar milieu- en diervriendelijke stal. De boer gooide het roer om toen zijn pluimveebedrijf in 2007 failliet ging. Een paar jaar laten introduceerde hij het eerste klimaatneutrale ei ter wereld, door de kippen te voeren met reststromen uit bijvoorbeeld de bakkerij.

We zullen allemaal minder dierlijke producten eten

Snijdt hij zichzelf niet in de vingers als het plantaardige roerei een enorm succes wordt? “Dat valt wel mee. Ik zie het niet als concurrerend product, want in de toekomst zullen we allemaal minder dierlijke producten eten. Maar áls we nog dierlijke producten eten, doen eten we wat mij betreft alleen producten met de kipster-filosofie.”

Lees ook: Het kan wél: productiekosten duurzaam kippenvlees nauwelijks hoger

Het doel is om het proces in een jaar op te schalen en een productiefaciliteit bij te bouwen: de vegan farm. Op dierendag 2021 moeten de eerste plantaardige eieren in de supermarkt liggen.

DuurzaamBedrijfsleven | Beeld: Unsplash