15-10-2020 16:57 | Door: Eva Segaar

De veldboon wordt de laatste jaren steeds meer verbouwd op de Nederlandse akkers. Nu wordt hij nog vooral gegeten door geiten en kippen. Maar als het aan Elke Donkers en Katja Gruijters ligt, eten wij het straks ook. In de vorm van tofu.   

“Hij lijkt het meeste op een tuinboon,” zegt Donkers, innovatiemanager bij Boon. Alleen wordt die vers geoogst, en de veldboon droog, wat de boon geschikt maakt voor verschillende grondsoorten en temperatuurwisselingen.

Lees ookKunstmest zonder CO2-uitstoot dankzij techniek uit een dieselauto

Een jaar lang deed ze samen met food designer Katja Gruijters onderzoek naar hoe je de veldboon het beste kan verwerken. “We wilden hem direct naar de consument halen, zonder tussenkomst van dieren. Met de tofu hopen we dat het lukt,” zegt Gruijters.

Meer peulvruchten op de kaart

Het idee is ontstaan vanuit een initiatief van de ZLTO om meer Nederlandse peulvruchten op de kaart te zetten. “We kwamen op die boon uit na veel gesprekken met boeren die zeiden het een interessant gewas te vinden, omdat het goed in Nederland geteeld kan worden en het de biodiversiteit bevordert. Maar omdat het alleen als veevoer werd gebruikt was het voor hen commercieel niet interessant. Daar moesten wij dus iets op bedenken.”

Lees ook: een vegan ei van groenten en gist?

Veldbonentofu

Het werd tofu, want dat heeft minder bewerking nodig dan een vleesvervanger. Donkers: “We kijken nu of we de tofu kunnen gaan opschalen en kunnen maken met Nederlandse veldbonen. De teelt is groot genoeg, maar de bonen moeten worden geschoond in een fabriek.” Nu gebeurt dat voor veevoer wel, maar minder secuur dan als het product aan consumenten zou worden verkocht. “Dan moeten we met kwaliteitschecks komen, want de steentjes moeten er bijvoorbeeld uit worden gehaald.” Het duurt wel even voordat je zoiets kan opschalen, zegt Donkers, maar de wens is om het in de supermarktschappen te krijgen. 

Uit het initiatief kwamen ook andere ideeën om bonen in te verwerken, zoals bijvoorbeeld bonenbrood en veldbonenmelk. De tofu en de andere producten gemaakt met bonen worden 22 oktober gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week.

Beeld: ZLTO