11-12-2014 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De landbouwsector ziet er in 2050 heel anders uit dan nu. Sensoren, robots en heel veel data verhogen de efficiëntie van het boerenbedrijf. Dat is de verwachting van een investeringsfonds uit Silicon Valley.

Het groene investeringsfonds Innovation Edeavors van voormalig CEO Eric Schmidt van Google, en het technologieconcern Flextronics Lab IX hebben samen het Farm2050 initiatief opgericht. Bij het partnerschap zijn verder onder meer Google en chemieconcern DuPont aangesloten.

Farm2050 geeft financiering en ondersteuning aan cleantech start-ups die actief zijn in de landbouwsector. De aangesloten bedrijven willen de hele landbouwketen, van onderzoekers tot distributeurs, betrekken bij dit proces. Volgens Farm2050 is de groeiende wereldbevolking alleen te voeden als de landbouw- en technologiesector gaan samenwerken.

Hogere opbrengst

In de Verenigde Staten maken grote boerenbedrijven al gebruik van drones, satellietdata en gespecialiseerd bodemonderzoek. Met die gegevens kan een boer veel nauwkeuriger de bemesting en irrigatie bepalen voor het land. Door een brede toepassing van nieuwe technologieën in de landbouw, verwacht Farm2050 een hogere opbrengst tegen lagere kosten.

Het initiatief zegt de start-ups in de agrisector te willen ondersteunen, omdat die beginnende bedrijven ten onrechte weinig in de belangstelling staan bij investeerders. Farm2050 streeft ernaar dat de innovaties ook betaalbaar zijn voor kleine boerenbedrijven.

Bron: Farm2050, TechCrunch, FastCoexist | Foto: Farm2050