20-10-2020 06:00 | Door: Marc Seijlhouwer

McDonald's komt tijdelijk met een vegetarische versie van de McKroket. Tot eind november kan men de vega-versie van deze oerhollandse burger afhalen bij de restaurants. De ‘kroket’ bestaat uit eiwit van een kippenei en een beetje peterselie. Het is de eerste keer dat McDonald's een alternatief aanbiedt voor een rundvleesproduct.

De McKroket is een van de populairste burgers in Nederlandse McDonald's-restaurants. En vanwege de ragoutvulling is een kroket relatief makkelijk vegetarisch te maken. Er bestaan immers al jaren groentenkroketten en de laatste tijd komen er meer vega-versies van bitterballen, met biet, soja, champignon of bleekselderij.

Eerste rundvleesvervanger

Voor McDonald's is de introductie van een vegetarische McKroket echter een grote stap. Het is de eerste keer dat een rundvleesproduct een vegavariant krijgt; de andere vegaburgers lijken meer op kipproducten. Er gingen maanden van testen en ontwikkelen aan vooraf, totdat het consistent genoeg was voor de megaketen.

Lees ook: Overstap op papieren rietjes bespaart tonnen plastic

Het kroketbroodje vervangt de veganuggests die tot gisteren te koop waren. “Vegetarische gerechten moet je in een aparte frituur klaar maken, en vanwege beperkte ruimte kunnen we niet alles tegelijk aanbieden”, legt Eunice Koekkoek, woordvoerder van McDonald's, aan de telefoon uit. “Maar als er genoeg animo is sluiten we niet uit dat de vega-McKroket uiteindelijk op het permanente menu komt.”

Niet vegan

Omdat de vegetarische draadjes in de kroket gemaakt zijn van kippenei-eiwit is de McKroket niet veganistisch. Hetzelfde geldt voor de vegetarische burgers die standaard op het menu staan; deze zijn gemaakt van melk. Concurrent Burger King heeft sinds kort wel een burger die helemaal vegan is; zelfs de mayonaise op de burger bevat geen ei. Bij de Burger King kan de burger wel ‘vanwege de bereidingswijze sporen van rundvlees bevatten’, aldus de website.

Minder rundvlees verkopen

De vegetarische gerechten moeten McDonald's uiteindelijk leiden naar een kleinere CO2-voetafdruk. Van alle vleessoorten is rundvlees verreweg het meest vervuilend. Daarom wil het bedrijf dat in 2023 nog maar de helft van de verkochte eiwitten uit rundvlees bestaat. Meer vegaburgers verkopen helpt daarbij, en tegelijkertijd boren ze een nieuwe markt aan van vegetariërs die af en toe zin hebben in fastfood.

Lees ook: 100 procent vegetarische KFC in Rotterdam

Bron: McDonald's